söndag 16 oktober 2011

Söndagsstek - smalmat?

Yes!! En god söndagsstek med sås kan faktiskt vara magert. Här kommer två recept på smarrrig söndagsstek.

Porterstek för 6 personer - 11 propoints per portion

ca 1,2kg nötstek tex fransyska (blir ca 890g färdig stek)
2 tsk olja
33cl porter
1/2 tsk timjan
2 klyftor vitlök
6 vitpepparkorn
2 st gul lök
2 st tärningar köttbuljong
3/4 dl svartvinbärssaft koncentrerad
7 enbär
1-2 msk kinesisk soya
2 1/2 dl milda mini mat 7%
12 potatisar


Bryn köttet på båda sidor i lite olja så att du får en fin stekyta. Häll sedan i porter, svartvinbärssaft, soja, kryddor och smula i buljongtärningen. Skiva lök, vitlök och häll i. Låt koka på svag värme i 90 minuter, tills steken nått ca 72-75 grader. Vänd sida på steken efter halva tiden. Gör sås på skyn med grädde. Sila
Servera potatis och kokta grönsaker till. Även gott att servera pressgurka till. Går bra att göra med sötningsmedel så kostar det inga poäng.



Slottsstek för 6 personer - 10 propoints per portion

ca 1,2 kg nötstek tex fransyska
1 tsk olja
1 msk sirap
1 st gul lök
5 st ansjovisfileer
2 tsk ättikssprit
1 lagerblad
5 kryddpepparkorn
5 vitpepparkorn
5 dl vatten
2 dl milda mat extra 4 %
1 msk maizena redning
salt & pappar
12 st potatis

Bryn köttet runt om i lite olja. Krydda med 1 tsk salt och 1 krm peppar.
Skala och skär löken i klyftor. Lägg ner lök, ansjovis+spad, sirap och ättika i grytan. Låt fräsa med 2 minuter. Tillsätt lagerblad, krydd- och vitpepparkorn och vatten.
Låt koka under lock på svag värme tills köttet är mört, ca 1 1/2 timme (innertemperatur 75C). Ös då och då med skyn.
Ta upp steken. Låt vila 10-15 minuter. Skär köttet i skivor.
Sila ner skyn i en kastrull (bör vara 3 dl sky, späd annars med mer vatten). Tillsätt grädde, Red vid behov. upp. Tillsätt grädden. Låt koka ca 5 minuter. Smaka av.
Servera med kokt potatis, kokta grönsaker, inlagd pressgurka.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar