söndag 5 februari 2012

Porterstek

Idag är man helt klart mycket piggare, skön känsla.

Favorit i repris, porterstek.

Porterstek för 6 personer

ca 1,5 kg nötstek tex fransyska
2 tsk olja
33cl porter
2 tsk timjan
2 klyftor vitlök
8 vitpepparkorn
2 st gul lök
2 st tärningar köttbuljong
1 dl svartvinbärssaft koncentrerad
8 enbär
1 dl kinesisk soya
2 1/2 dl matlagningsgrädde
12 potatisar


Bryn köttet på båda sidor i lite olja i en stekgryta så att du får en fin stekyta. Häll sedan i porter, svartvinbärssaft, soja, kryddor och smula i buljongtärningen. Skiva lök, vitlök och ha i. Låt koka på svag värme under lock i 60-70 minuter, tills steken nått ca 72-75 grader. Vänd sida på steken efter halva tiden. Sila skyn och koka ihop med milda matlagningsgrädde. Red eventuellt av såsen vid behov.

Servera kokt potatis och kokta grönsaker. Även gott att servera klassisk pressgurka till. Går bra att göra med sötningsmedel så kostar det inga poäng.

1 1/2 msk sötningsmedel
1 1/2 msk ättika
1 dl vatten
Hackad persilja
Gurka

Skiva tunnt och lägg i lagen ett par timmar före servering.


Bon apetit!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar