söndag 7 oktober 2012

Go mat - det är livet det!

Hallå bloggisar,

Igår gjorde vi trädgården fin för vintern och efter det en shoppingtur till Bromma blocks, köpte ett par nya stövlar på Ecco, sjukt sköna. Rymmer mina inlägg och det är fasen A & O om jag ska kunna ha dem på tex jobbet där jag försöker stå vid mitt skrivbord så mycket som möjligt. Vet ni att när man sitter ner så förbränner man 5 kcal i timmen medans man förbränner 15 kcal om man står upp. Bara en sån sak!




Igår blev det ännu en skön hemmakväll med härlig matlagning tillsammans med min man. Vi verkligen älskar att jobba tillsammans i köket. Och belöningen i form av god mat är ju inte så dumt det heller.

En ordentlig 3 rätters.

Gratinerad hummer 6 propoints

2 portioner

1 hummer ca 300 gram
5 champinjoner
1 scharlottenlök
1/2 dl vitt vin
1/2 dl matlagningsgrädde 15%
1/2 dl minimjölk
1/2 msk hackad bladpersilja
2 msk parmesanost
1/2 äggula
2 tsk mjöl
1 tsk flytande margarin
Salt & peppar

Hacka lök och skiva svamp och fräs det i margarin, slå på vin och låt det koka in i svampen. Pudra över med mjöl och slå i mjölk och grädde, låt det koka ett par minuter. Ta från värmen och tillsätt parmesan och äggula under omrörning. Lägg i hackad persilja, smaka av med salt och peppar. Dela humrarna på längden, gröp ur köttet från klorna, hacka det och lägg i stuvningen. Slå stuvningen över hummern och gratinera i ugn 225 grader. Garnera med en persiljekvist.




Tournedos med pepparssås och potatiskaka 12 propoints

2 portioner

400 gram Oxfilé

Ansa filén och bind upp fina bitar till två stora tornedos. Salta & peppra ordentligt. Stek hastigt i het panna och lägg över på ett ugnsfat. Sätt i en stektermometer och stek köttet i ugn på 150 grader till ca 53 graders innertemperatur. Låt vila medans ni slutför allt, köttet stiger till ca 57 grader (medium rare)

Potatiskaka

4 potatis
1/2 gul lök
2 msk parmesanost
2 tsk flytande margarin
Salt & peppar

Skala potatis och riv grovt. Riv löken och balanda med potatis, ost, smör & kryddor. Forma till "puckar" och stek på folie i ugn 225 grader i ca 30-40 minuter beroende på storlek.

Pepparssås

Pepparmix - five peppers
1 tsk smör
1 dl matlagningsgrädde 15 %
1 dl vatten/steksky
Kalvfond
Cognac
1-2 tsk Fransk senap
Soja

Smält smöret och bryn ordentligt med peppar. Tillsätt senap, grädde, fond och cognac och vatten. Låt koka ihop. Ju längre det kokar desto bättre smak. Blir det för tjockt, spä med lite mer vatten eller steksky från när ni stekte köttet.





Zabaionegratinerad rabarber & äpple 5 propoints

2 portioner

100 gram rabarber
1/2 äpple
1/2 dl råsocker
1/2 msk margarin
1 krm kanel
1 äggula
1/ dl torrt vitt vin
1 msk socker

Skölj och skala rabarber och äpple. Skär rabarber & äppel i bitar.
Fräs frukten i margarinet, strö över råsocker och kanel. Vänd runt frukten i pannan tills den mjuknat något.

Vispa äggula, socker och vin fluffigt på svag värme eller i vattenbad. Lägg frukten i fyra stora ugnsfasta glas eller en stor form.

Ringla över zabaione, gratinera i ugn 250 grader ca 5 minuter.








En super lyxig & go middag blev det allt.

Idag skiner solen och det är så fint ute. Ska ut med grannarna och plocka svamp och ikväll blir det slottsstek. Jippie så smarrigt.

Over & out!

1 kommentar:

  1. Så snygga stövlar =)
    Och maten ser fantastiskt god ut..
    Hoppas ni har det bra där uppe..

    Kram Mia

    SvaraRadera