söndag 21 oktober 2012

3 rätters höstmiddag i goda vänners lag

Härlig höstmiddag hemma igår. Är faktiskt bland det roligaste jag vet att ha middagsbjudningar. Igår var mina kära vänner Tina & Veronica med sina killar här. Vi hade mycket trevligt och åt så klart gott.

Vi började kvällen med favorit drinken Moscow mule och snittar med råbiff. Var första gången vi gjorde det och köpte fint kött från Dennis kött. Har inte tagit med receptet då det blev typ tjugotusen snittar för mycket. Men det kanske kommer en annan gång. Räkna 2 propoints för två snittar.




Till förrätt bjöd vi på en varm och härlig soppa i höstrusket.

Gratinerad Löksoppa 4 propoints
6 portioner

3 stora gula lökar
Lite olja
1 vitlöksklyfta
1 lagerblad
1 tsk torkad timjan
1 dl vitt vin
1 liter grönsaksbuljong
Salt & peppar
Kalvfond
6 skivor rostbröd
6 skivor Gryere ost

Skala lökarna, dela dem, dela varje halva en gång till och skiva mycket tunt.
Fräs löken länge i olivoljan, 20-30 minuter, tills den blir gyllene men inte brun.
Tillsätt buljong, vin, krossad vitlök och kryddor. Låt koka 15 minuter.
Skär brödet i stora tärningar eller rundlar och rosta det. Smaka av soppan med salt och peppar och fördela i ugnssäkra portionsskålar.
Fördela brödet och osten över soppan.
Gratinera 8-10 minuter i het ugn (250ºC) eller under grillelement.





Fetaostgratinerad fläskfilé 6 propoints 
6 portioner

900 gram fläskfilé
50 gram soltorkad tomat, avrunnen
2 dl fraiche 5%
1 vitlöksklyftor
75 gram fetaost max 10%
Färsk timjan
Rivet skal av citron
Salt & peppar

Mosa ner osten i creme fraichen. Pressa ner vitlök och citronskal. Krydda med salt, peppar och lite färsk timjan.

Skär filén i ca 2 cm tjocka medaljonger. Salta & peppra. Stek hastigt på båda sidorna. Inte helt igenom.
Lägg medaljongerna på ugnsfast form och toppa med röran. Gratinera i ugn på ca 225 grader i ca 10 min eller tills röran är varm och köttet är klart.

Servera med rödvinsås & pommes Anna

Balsamvinägersås 1 propoints
6 portioner

2 scharlottenlök
1 morot
1 vitlöksklyfta
1 dl balsamvinäger
2 dl rött vin
6 dl vatten
6 msk kalvfond
2 tsk salt
2 krm peppar
1/2 msk olja

Grovhacka lök, vitlök och morot och fräs i lite olja. Tillsätt vatten, vin, fond och balsamvinäger.
Låt koka till såsen har reducerats till ca hälften. Sila såsen och smaka sedan av med salt & peppar.


Pommes Anna 4 propoints
6 portioner

1 kg potatis fast
2 msk milda
Salt & peppar

Skala och skiva potatisarna tunt cirka 3-4 mm. Smörj en pajform och lägg ett täcke potatis i botten (cirka 1 cm). Pensla med smör, salta och peppra.
Fortsätt så tills potatisen är slut eller formen full. Lägg ett lock eller liknande över och en tyngd som press.
Sätt in i ugnen i 225 grader i 40-50 minuter och låt kakan bakas klar.
Servera den nygräddade pommes Anna som en tårtbit



Varm asiatisk fruktsallad 4 propoints
6 portioner

3 gröna äpplen
3 bananer
3 tsk flytande milda
3 msk russin
3 msk kokosflingor
2 tsk kanel
2 msk farinsocker
6 msk kokosmjölk lätt
3 dl glass

Skala och skiva äpple och banan.
Lägg margarinet i en varm stekpanna eller wok och fräs äpplet i 1 minut. Rör ner russin, kokos, kanel och farinsocker. Tillsätt kokosmjölken och låt det koka upp, tillsätt därefter bananer. Vänd sedan allt hastigt i pannan och tag sedan bort från värmen. Servera direkt med vaniljglass.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar