söndag 7 oktober 2012

Slottsstek på kalv 11 propoints

Idag blev det svampplockning. Fick ihop lite svamp iaf. Var ju premiär för oss. Varken jag eller Fredrik har varit ute i skogen och plockat svamp sen vi var små.

Jätteskönt att komma ut och till skillnad från när jag var ute med mor & och far förlängesedan så gick vi inte vilse. Detta var mer en regel än ett undantag på den tiden. Lokalsinne har aldrig varit min pappas starka sida.

Nått som han däremot är grym på är att laga stek, och det är faktiskt jag oxå. Så idag gjorde vi klassisk slottstek men med kalvkött istället då nöt kan bli så torrt, senigt och tråkigt.

Ät & njut!

Slottstek 12 propoints

Kalvstek ca 1,5 kilo 1 tsk milda culiness (nötstek funkar också)
1 tsk salt
1 krm peppar
2 lök
2 morötter
6 ansjovisfiléer + ansjovisspad
1 msk sirap
1 msk ättiksprit (12%)
1 lagerblad
6 kryddpepparkorn
5 vitpepparkorn
4 dl vatten
1 1/2 dl matlagningsgrädde 15%
1 msk svartvinbärsgelé
Majzena brun redning

12 potatisar
Blomkål

Smält smör i en stekgryta och bryn köttet runt om. Krydda med 1 tsk salt och 1 krm peppar.
Skala och skär löken och morötter i bitar. Lägg ner i grytan tillsammans med lök, ansjovis+spad, sirap och ättika. Låt fräsa med 2 minuter. Tillsätt lagerblad, krydd- och vitpepparkorn och vatten.
Låt koka under lock på svag värme tills köttet är mört, ca 1-1 1/2 timme (innertemperatur 70 grader) Ös då och då med skyn eller vänd steken.
 Ta upp steken. Låt vila 10-15 minuter.  Sila ner skyn i en kastrull (bör vara 3 dl sky, späd annars med mer vatten). Tillsätt grädde, Red vid behov. upp. Låt koka ca 5 minuter. Smaka av.
Skär köttet i skivor. Servera med kokt potatis, kokt blomkål, inlagd pressgurka och gärna gélé.
 
Pressgurka 0 propoints
Tunnt skivad/hyvlad färsk gurka saltas och läggs under press i ca 30 min. Rör ihop en lag av 1 dl vatten, 1 msk ättiksprit och 2 msk sötningsmedel samt hackad persilja, Pressa ut saften och slå lagen över gurkan och låt dra till sig
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar