söndag 17 mars 2019

Ravioli fylld med portabello serverad med parmesanskum 13 Smartpoints

Att göra egen pasta är så roligt. Det tar lite tid men resultatet är så värt det.

Ravioli fylld med portabello serverad med parmesanskum 13 Smartpoints
3 portioner

Pastadeg:
1 krm Salt
1 msk olja
1 msk vatten
1 ägg
1 äggula
2 dl vetemjöl
OBS! All deg används inte, det blir en del spill.

Fyllning:
1/4 tsk Salt
1 tsk olja
1 schalottenlökar
1/2 vitlöksklyfta
100 g portabello
100 g ricottaost
1/4 dl riven parmesanost
1/2 krm nymald svartpeppar
Färsk spenat
1 uppvispat ägg till utbakning

Parmesanskum:
50 g rotselleri
1 schalottenlökar
1/2 vitlöksklyfta
1/2 msk smör
2 dl hönsbuljong
2 dl torrt vitt vin
1 dl matlagningsgrädde
1/2 dl parmesan, riven
salt och vitpeppar

Basilika

Pastadeg: 
Blanda samman alla ingredienser till degen. Ta upp den smuliga degen och knåda den smidig på arbetsbänken. Täck med plast. Låt vila ca 30 min.

Några tips:
Om degen känns för torr- fukta händer mycket lätt och fortsätt knåda. På så sätt får degen det där lilla extra som krävs för att den ska uppnå perfektion.

Om degen känns för fuktig- tillsätt en aning mer durumvetemjöl. Lite i taget. Ofta är det bara en aning som krävs för att den ska bli som du vill ha den.

Parmesanskum:
Skala och skär rotselleri i små bitar. Finhacka schalotten- och vitlöken. Fräs rotselleri och lök i smör. Slå över buljong och vitt vin och låt koka ihop till hälften. Tillsätt grädden och koka ytterligare 5 minuter. Sila. Blanda ner parmesanen i såsen och låt smälta. Mixa till skum med en stavmixer vid servering.

Fyllning: 
Finhacka svamp. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs svamp, lök och vitlök i smör ca 10 min. Strö på salt.nBlanda ricotta med parmesanost och peppar. Blanda ner svamp och lökfräs.

Dela degen i 2 delar. Kavla ut en del i taget, för hand eller i pastamaskin, till en ca 1 mm tjock och ca 10 cm bred remsa. 6/7 på pastamaskinen.

Stansa ut rundlar av degen och fördela fyllning på varje. Pensla med ägg runt om. Lägg över andra rundeln. Var noga med att pressa ut ev luft när raviolin tillsluts. Se till att kanterna är väl sammanfogade. Strö mjöl på en bricka för att inte pastan ska klibba fast. Låt den stå luftigt i rumstemperatur. I kylskåp blir degen klibbig. Täck i så fall med hushållspapper som suger upp fukten.

Koka pastan i saltat vatten 3 min. Ta upp den med hålslev och lägg på varma tallrikar.
Mixa upp parmesansåsen med stavmixer och slå runt raviolin. Toppa med basilika & parmesanost.















1 kommentar:

  1. Det står spenat i ingredienslistan. Men sen nämns det inte spenat i instruktionerna. Felskrivning?

    SvaraRadera