söndag 28 september 2014

KÅLPUDDING MED GRÄDDSÅS 10 propoints

Vi älskar köttfärs och eftersom kål är rysligt billigt just nu tänkte jag pröva att laga en riktig husmansklassiker som jag aldrig lagat förut.

KÅLPUDDING MED GRÄDDSÅS 10 propoints
2 portioner

500 gram vitkål
250 gram nötfärs
0,75 dl matlagninggrädde 15%
1/2 ägg
60 gram keso 1,5%
1 schalottenlök finhackad
1 msk kalvfond
1,25 dl vatten
1/4 msk buljongpulver
Örtsalt
Vitpeppar
1 spray olja
2 tsk sirap


SÅS:
1 dl kålspad från kålpuddingen
1 dl matlagningsgrädde
redning för ljusa såser
salt och vitpeppar
svartvinbärsgelé


GÖR SÅ HÄR:

Sätt ugnen på 175-200 grader. 

Börja med att blanda köttfärs, grädde, ägg, lök, fond och keso i en stor bunke.
Krydda med örtsalt och vitpeppar.

Stek den tärnade vitkålen i olja i en stor stekpanna. Den ska vara mjuk och få fin knäckig färg. Tillsätt sirap på slutet.

Blanda ihop färssmet med nästan allt av den stekta kålen. Bred ut jämnt i en form. Toppa med kål.

Koka upp vatten och blanda ut buljongpulvret. Häll buljongen över kålpuddingen. Det ser ut som om puddingen flyter i buljong, men lugn, det kokar in.

Grädda i 175 graders ugn i ca 40 minuter.
När puddingen gått i ca 30 minuter tar du ur 1 dl buljong från puddingen (ställ sedan in puddingen ytterligare ca 10 minuter) och kokar ihop med grädden. Den ska reducera till ungefär hälften och kryddas med salt, peppar, gelé och soja. Red av vid behov.

Ät puddingen med lingon & gräddsås.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar