lördag 22 februari 2014

Rustika portionslimpor 4 propoints styck

Vi bakar väldigt sällan men idag gjorde vi ett försök & oj oj oj så gott det blev. Ett teamwork av familjen Lind resulterade i 8 härliga portionsbröd & en limpa.

Rustika portionslimpor 4 propoints per bröd

De här bröden går att göra till baguetter eller limpor men vi har bakat det i portionsformar för skoj skull.

Ca 16 portionsbröd eller 2 limpor

25 gram jäst (½ pkt)
5 dl fingervarmt vatten
1 dl mjölk
2 tsk salt
1 msk honung
11-12 dl Manitoba cream mjöl
Olja

1. Rör ut jästen i vattnet och tillsätt mjölken.
2. Rör ner salt och honung i degvätskan och rör om tills det har blandats.
3. Rör ner mjölet för hand till en lös deg, arbeta degen ca 10-15 min.
4. Låt jäsa i 1-3 timmar till dubbel storlek.
5. Sätt ugnen på 250 grader.
6. Häll försiktigt upp degen på ett mjölat bakbord. Dela försiktigt degen med en degskrapa eller en kniv till storleken du vill ha på brödet - minilimpor, frallor, baguetter eller limpor.
OBS! Brödet blir till den dubbla storleken när de är klara, lättare att föreställa sig hur man kan fördela degen.
7. Lägg bröden i en portionsbrödsform som är oljad. Pensla med olja innan bakning.
8. Sätt in brödet i ugnen och sänk temperaturen till 230 grader,  i samband med att du lägger in brödet så slänger du in ca 1 dl vatten direkt på botten i ugnen, detta ger en riktigt smaskig skorpa ihop med oljan du har penslat på. Portionsbröd högt upp i ugnen & limpa lågt ned.
Grädda brödet i ca 10-20 min beroende på vilken storlek på brödet du valde. Innertemp 97 grader så är det klart.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar