söndag 4 november 2012

Carpaccio , Gnocchi med svamp, tryffelgrädde och ruccola & Creme brulee





Igår var det Alla helgona och vi hade goa vänner på middag. Var himla trevligt och vi bjöd på lite smarrig mat.





Carpaccio 3 propoints

4 portioner

300 gram Oxfilé
Balsamicocremé
4 msk Parmesanost
Ruccola
15 g Pinjenötter

Börja med att skära bort senor och fett från
köttet. Rulla in köttbiten hårt i plastfilm och
lägg den i frysen ett par timmar så att den blir
lättare att skära. Eller köp färdigt i charken (beställa), det gjorde vi och det var supersmidigt.

Ta ut biffen från frysen. Pensla ett fat eller
tallrik med olivolja. Skär sedan köttet i tunna
skivor med en skärmaskin eller för hand med
en riktigt vass kniv. Att köttbiten är halvfryst
förhindrar att den går sönder när den skärs i
tunna skivor. Prova dig fram till lagom lång tid
i frysen. Är det svårt att få riktigt tunna skivor kan man banka skivorna mellan plast för att få dem tunna.

Fyll fatet med skivat kött. Ringla balsamico över köttet samt strö på hyvlad
Parmigiano, rostade pinjenötter & ruccola. Dra ett par varv med svartpepparkvarnen





Gnocchi med svamp, tryffelgrädde och ruccola 14 propoints
4 portioner

800g Matric Gnocchi
ca 400 gram blandad svamp, tex portabello, skogssvamp
2 dl Matlagningsgrädde
2 dl minimjölk
1 tsk tryffelolja
2 scharlottenlök
1 vitlöksklyfta
2 tsk olja
1 msk mjöl
ca 8 msk parmesanost
Ruccola
Salt & peppar

Koka upp pasta vatten med salt. Stek hackad lök och vitlök i olja. Pudra över mjöl och red med vätskan. Koka ihop. Salta & peppra. Precis innan servering tillsätts tryffeloljan. Dela svampen och stek i olja. Salta & peppra. Koka upp Gnocchi och lyft ur kastrullen när den flutit upp till ytan. Stek upp den i het panna så den får lite färg. Salta. Blanda med svampen. Lägg upp på tallrik. Rippla sås över. Toppa med hyvlad parmesanost och ruccola.






Creme Brulee 10 propoints

4 portioner

2 dl vispgrädde
3 dl röd mjölk
60 gram strösocker
1 vaniljstång
4 äggulor
1 msk råsocker

Sätt ugnen på 180 garder.

Skär vaniljstången på längden. Koka upp grädde, mjölk & socker tillsammans med vaniljstången.
Vispa äggen till en pösig smet. Häll i mjölkblandningen i äggsmeten under vispning.

Häll smeten, genom en sil i ugnsfasta portionsformar. Ställ formarna i en långpanna fylld med vatten.

Grädda i nedre delen av ugnen ca 40 minuter. eller tills puddingen stelnat. Låt kallna i kylskåp.

Vid servering strö över socker och bränn av med brännare.



Idag har vi varit rätt sega, blev ju gott att dricka till maten också :-)

Blev en lasagne till middag. Har bloggat detta recept förut, men då för 4 personer, men det räcker gott & väl till 6 portioner. Och då blir det ju mindre propoints, toppen va?


Lasagne 9 propoints
6 portioner

500 gram nötfärs
1 burk krossade eller passerade tomater
1 gul lök
1 klyfta vitlök
2 tsk olja
Buljongpulver
4 msk ketchup
4 msk tomatpure
Salt & peppar
1 tsk oregano
9 lasagneplattor
2 dl minimjölk
2 msk mjöl
2 dl crème fraîche parmesan & vitlök
100 gram riven ost Max 10%

Fräs lök i olja, pressa i vitlök. Tillsätt färsen och stek. Krydda färsen och tillsätt lite vatten och buljong. Häll i ketchup och tomatpure. Låt puttra ca 20 min under lock.

Häll mjöl i en kastrull och rör ihop med lite av mjölken. Vispa ihop till en slät crème. Tillsätt resten av mjölken och koka upp under omrörning. Låt puttra ca 3 min. Tillsätt crème fraîchen och koka upp. Salta.

Spraya lite olja i en ugnsform och häll lite av vita såsen i botten. Lägg på 3 plattor. Häll på hälften av köttfärsåsen och lite vit sås. Lägg på ytterligare 3 plattor. Häll på resterande köttfärssås och sista 3 plattorna. Toppa med resten av den vita såsen och riven ost.

Grädda i ugn 20 min tills Lasagnen fått en fin färg..

Servera med en god sallad..



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar