tisdag 27 november 2012

Pappas & mammas goda kötttfärslimpa med Hasselbackspotatis 12 propoints

Idag är ingen vanlig dag, idag är dagen då vi fick ställa in julen.

Ja vår fuktskada i badrummet gör det inte lämpligt att ha gäster då vi ska riva badrummet och torka ut det före renovering. Inte riktigt vad man hade planerat till jul. 

Blir en jobbig tid utan dusch och utan tvättmöjligheter, tack och lov kan vi använda toalettstolen i alla fall.

Får bli plan B istället - får se vad plan b blir!

Men mat ska man ju ha iaf och idag lyxade vi lite - en favorit i repris.


Pappas & mammas goda kötttfärslimpa med Hasselbackspotatis 12 propoints
4 portioner

500 g nötfärs 10%
ca 2 tsk salt
1 krm vitpeppar
2 krm malen ingefära
2 krm colmans senapspulver
1 ägg
1 msk finhackad gul lök
4 msk buljong
3 msk skorpmjöl

2 dl köttbuljong
1,5 dl matlagningsgrädde 15 %
2 tsk svartvinbärs gele

Blanda skorpmjölet med ägget, 4-6 msk buljong och kryddorna. Tillsätt färsen rör ihop väl.
Forma färsen till en limpa och lägg den på ett välsmort eldfast fat.

Sätt in i nedre i ugn 225 g ca 15 min eller tills köttet börjar få färg. Tillsätt buljongen och grädden vid sidan o färsen. Sänk teperaturen till 170 grader och grädda ytterligare 25-30 min under ösning.

Häll av skyn från färsen och sila i en kastrull. Späd ev med mer vätska. Låt såsen koka ihop och tillsätt lite gele. Red ev med lite redning om ni önskar tjockare sås.

Hasselbackspotatis
8 potatisar
4 tsk milda culiness
1 msk skorpmjöl

Skiva potatisen men inte rakt igenom, pensla med smör och salta. In i ugn ca 225 grader i ca 45 min. Pensla med resterande smör och strö över blandad ost ströbröd de sista 5 minuterna.

Servera köttfärslimpan med hasselbackspotatis & lite kokt broccoli.





Over & out!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar