söndag 11 november 2012

Frantzen/Lindberg

Igår var det så äntligen dax, besöket på Frantzen/Lindberg som jag fick i 40 års present skulle äntligen bli av.

Vi började vår härliga dag med att checka in på Radisson Blu Waterfront vi fick ett rum med härlig utsikt.




Genast iväg för en tidig lunch på Lisa Elmqvist i Östermalms saluhall. Underbart att bara mysa och kolla på folk. Blev lite räkor & en öl.





Sen var vi runt på stan och kikade i affärer, blev några nya toppar och en fika. En kortis på hotellet för att göra oss i ordning för vår middag.

Förhoppningarna var stora, stället har ju faktiskt 2 stjärnor i guide Michelin. Och det kostar skjortan att gå dit.






Vi möts vid dörren av en "door man", en äldre herre med hög hatt. Hälsar oss välkomna och släpper in oss i värmen. Lokalen är liten, endast 7 bord. Vi blir av med våra jackor och visade till vårt bord.



Vår meny för kvällen - 17 serveringar         Öppet kök - kul att se Björn Frantzen in action!


Middagen delas in i Kapitel - som en berättelse.

På vårt trevliga bord vid fönstret och nära köket står en låda med deg på jäsning, detta förklarar kyparn senare kommer tas in i köket, gräddas av och serveras.

 

Vi väljer att ta vinpaketet som givetvis lär vara det bästa valet för att dryck & mat ska komma till sin rätt och vi blir serverade det första vinet som är vitt. Till skillnad från avsmakningsmenyer vi tidigare ätit så fylls vårt glas på när det sinar, vi dricker samma vin till ett par olika serveringar. Lite tråkigt tycker vi nog även om vinet är gott.

Ut från köpet kommer nu ett levande bevis på hur färsk en av våra rätter kommer vara, levande havskräftor! Vi säger hej till de små krälande djuren men vetskapen om att vi inom snar framtid kommer äta exakt dessa två kräftorna.





PROLOGEN

Nu rullar vi igång, in kommer en bräda med 6 små tapas liknande munsbitar. Vi blir instruerade i vilken ordning vi bör äta dem och att de ätes med fingrarna. Dom var alla gudomliga. Men min favorit var nog "Speltbrioche"


Från höger:
Grishuvud i krämig blomkål med kalixlöjrom
*
Blod & lever med rödbeta & inlagda lingon
*
Speltbrioche med rostad vitlök & kycklingskinn
*
"Chubai"(46 mån) på vitmossa med torkad svamp
*
"Vichyssoise" & tryffel & aska
*
Morotsmacaroon fylld med fågellever & dragon



KAPITEL 1

 
                           Brynt kål & tryffel



Ostron"62c" med jerseygrädde, torkat sjögräs & fryst havtorn



Nu var havskräftan tillbaka, färsk & otroligt god och smakrik. Den olja de toppad med gjordes tydligen på 2 ton äpplen per 1 liter olja, låter dyrt!

Havskräfta(ingmari) blekselleri, essensen av färskpressat äpple


Sen kom en liten soppa, en smak-bomb. Så god

Gädda(mälaren) med kungskrabba kokt i öl & dill



KAPITEL 2

Nu kommer deras signatur rätt, Satio Tempestas.  En salladstallrik med dagens skörd, ikväll innehållande 41 olika råvaror. Helt gudomligt. Att rotsaker kan bli "fine dining"

Svenskt havssalt
Hemkärnat smält smör
Fiskfjäll från en brax
Polkabeta
Vitbeta
Gulbeta
Blomkål
Persilja
Gul moror
Lila morot
Citron
Pumpakärnor
Broccoli
Orange morot
Gulrova
Rödbeta
Rödlök
Gul lök
Kålrabbi
Purjolök
Rödkål
Palsternacka
Ramslökskapris
Trattkantarell
Löktrav
Svedjerova
Pak choy
Grönkål
Brysselkål
Svartkål
Vit morot
Frilandsgurka
Svinrot
Persiljerot
Gulplister
Haverrot
Anyapotatis
Rölleka
Tusensköna
Rotselleri
Ängssyra



Nu kom vår deg tillbaka, nygräddat och gott och framför oss kärnade kyparen smöret. Brödet & smöret var ju makalöst bra.

 


Vi fick pilgrimsmussla serverad på två vis.

Pilgrimsmussla(Hitra), tryffel, primörägg & buljonger


Fram hit var allt helt enastående, maten var en upplevelse för varje tugga så när nästa rätt serverades och vi inte alls tyckte den var speciellt smaklig blev vi minst sagt förvånade.

Grillad marulk med sås på levern & bottensats på raps.



KAPITEL 3


Fräscha upp smaklökarna lite...

Fryst morot & grapefrukt & rosepeppar.



Nu var det dags för lite kött och även om jag visste det var lamm så hade jag höga förväntningar. Borde  jag inte haft. Det som kom in var en sorglig syn för ögat och en besvikelse för munnen. Att det dessutom serverades en väldigt spritig sherry till gjorde verkligen inte saken bättre. Hur tänkte dom här??

Lammtartar, buffelyoghurt med torkad lavendel, kummin & rökt aubergine.


Ett litet steg upp med nästa rätt även om både jag & Fredrik nu kände oss rätt besvikna efter 2 rätter som inte var bra.

Rötistekt utegris(lillehem), hummer & saffran



KAPITEL 4

Inför desserterna kommer en ny meny in med alla desserter som ska komma, nu ökar förväntningarna igen.

Oxiderad pärongranité med hasselnötsemulsion, havssalt & avslagen Mölska

Pannkakor gjorda på hjortron- och stenmalet mjöl med ugnsbakad glass på Jerseymjölk, hjortron och Tahitivanilj. Rostad vit chokladgrädde sereras med varm hjortronkompott & vildtimjan samt lönnsirap från Blaxsta.

Sorbet på havtorn med vispad Oolong mousse. Maräng smaksatt med Matchate och kristalliserad sjösallad.



EPILOG

Nu serverades lite sötsaker. Si sådär allihop faktiskt.



Krispigt blodflarn med crème på grisblod, syltade fläderbär & bitter choklad.
*
Knäck på fermenterad vitlök
*
Fondant glaserad blåbärskaka med rostade pinjenötter, bark & inlagda granskott
*
Nyponmarmelad & grädde
*
Macaron med höaska, salt karmell & tjära
*
Bitter Manjarimacaron med "Meyer lemon"

THE END


Mätta, något besvikna gick vi hem och stupade i säng. Vi hade helt klart mycket höga förväntningar och blev faktiskt lite besvikna. Om en sådan här middag kostar 2100:- per person + vinpaket (1400:- per person) då ska man fasen sväva på moln när man lämnar restaurangen.



När vi vaknade idag var vi givetvis hungriga, blir lätt så när man ätit en stadig middag, tur är det ju då att man bott på det hotell som enligt min mening serverar Stockholms bästa frukost.
Här finns allt och vi njöt i fulla drag,







Väl hemma var det bara att hoppa på löpbandet och köra ett svettigt joggingpass. För som ni förstår är det här inte på något sätt något leverne om jag rekommenderar oss viktväktare att leva. Men som ni vet som följer mig på bloggen är maten fortfarande en viktig del i mitt liv och njuta gör jag ändå. Men nu är allt som vanligt igen och jag räknar points som om inget har hänt, fast det kommer ju visa sig på vågen imorgon........smällar man får ta.

Over & out!

2 kommentarer:

  1. Jag har varit där två gånger och det är hittills min favoritrestaurang! Men dyrt är det verkligen. Synd att du var lite besviken.

    SvaraRadera
  2. Ja, det hade jag inte väntat mig. Men förstår att du gillar den.

    SvaraRadera