lördag 5 november 2011

3 rätters 22 propoints - Pilgrimsmusslor, ankbröst & äppelsallad

Igår hade vi vänner över på middag och bjöd på en härlig 3 rätters för 22 propoints. Mycket nöjda kockar och mycket nöjda gäster blev det.

Vi har lite av en kock duell och sist vi var bjudna fick vi en grym vitt vinssås som var gjord helt från grunden med fiskben och allt så pressen var stor på oss. Men vill nog påstå att vi lyckades. Frågan är bara, vad ska vi hitta på nästa gång? Vi spelade liksom ut våra trumfkort. Kommentaren från min sambo idag var: detta är nog den bästa 3 rätters jag någonsin ätit som inte var på restaurang. Ett hyfsat bra betyg.



Till förrätt bjöd vi på Halstrade pilgrimsmusslor med hallonviniagrette 4 propoints, som jag tidigare gett recept på. Musslorna stekte sambon helt perfekta. Det var slickade tallrikar.



***

Till varmrätt blev det stekt ankbröst med scharlottenlökscremé, balsamicosås, pommes Anna och sockerärtor. 14 propoints.

4 portioner

2 ankbröst ca 700 gram. - 5,5 propoints per person. OBS! Med fettkappan bortskuret när man äter, med fett snackar vi ca 14 propoints

Pommes Anna - 5 propoints, görs dagen innan
6 stora potatisar
4 msk smält margarin
Salt & peppar

Skiva potatis väldigt tunt, gärna i en mandolin om man har. Skölj potatisen.
Smörj en brödform och lägg skivor av potatisen, pensla med smör, salt och peppar i flera lager. Lägg över ett smörpapper och grädda i ugn ca 225 g i 50 minuter. Gärna under press. Lägg in i kylen. Dag två skär man potatiskakan i bitar och värmer i ugnen tillsammans med ankan. Höj sedan temperaturen till 250grader medans ankan vilar.

Scharlottenlökscremé 3 propoints

5-6 stora scharlottenlökar
1 tsk olja
2 dl matlagningsgrädde 15% ( blir säkert gott med magrare oxå om man vill)
3 cl rött portvin
Salt & peppar.

Hacka lök och stek mjuk i lite olja. Häll på portvin och grädde och koka ihop till en krämig konsistens. Mixa med stavmixer och smaka av med salt och peppar.

Balsamicosås - 1 propoints

2 scharlottenlök
1/2 dl balsamvinäger
1 dl rött vin
3 dl vatten
3 msk kalvfond
1 tsk olja
Salt & peppar

Hacka lök och fräs i lite olja. Häll på vin, balsamico, fond och vatten. Låt koka ner till ca 2 dl återstår. Salt & peppra. Sila såsen.

Skär rutmönster på ankbrösten på fettsidan. Stek i ugn på 150 grader tills ankan har en innertemp på ca 50-52 grader. Svep in i folie och låt den vila ca 10 min på varmt ställe, tex spisen. Skiva upp ankan och servera med potatiskaka, lättkokta sockerärtor och såserna. Så sjukt gott





***

Varm kaneldoftande äppelsallad med flarn- 3 propoints

4 äppel
2 tsk milda culiness
4 msk milda extra 4%
2 tsk kanel
2 msk råsocker
4 dl vaniljglass lätt

Skär äpplet i tärningar och stek mjuka i smör. Häll på kanel och socker. Rör ner grädden och låt koka ihop nån minut. Servera med vaniljglass och ett havreflarn.

Detta rercept kommer faktiskt från viktväktarna så det kan jag inte ta cred för.



Det blev en lyckad kväll med mycket god mat och dryck. La oxå ner extra möda på dukningen vilket är kul och uppskattat.

Bon apetit!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar