söndag 24 februari 2013

Rökt lax med confiterad äggula


Till förrätt serverades det här...

Rökt lax med confiterad äggula
4 portioner

4 äggulor
Olja
4 skivor rökt lax
4 skivor rost bröd
Ärtskott

Häll olja i en liten form, lägg i äggulorna, se till att oljan precis täcker. Baka på låg temperatur i ugn, ca 63 grader i ca 45 min.

Smörstek en brödskiva, lägg en skiva lax på, toppa med ägget och garnera med ärtskott & hollandaisesås.


Gräslökshollandaise
4 port

150 g smör, smält
2 st äggulor
6 st vitpepparkorn
1 st1 lagerblad
1 st persiljestjälk
1 st liten schalottenlök
2 msk vitvinsvinäger
4 msk vatten
1 msk pressad citron
Några droppar worcestershiresås
Några droppar citronsaft
Vitpeppar
1 nypa salt
Hackad gräslök


Smält smöret på svag värme.

Koka en reduktion på vitvinvinägern, vattnet, vitpepparen, lagerbladet, den finhackade schalottenlöken och den finskurna persiljestjälken.

Låt det koka ner till halva mängden, sila sedan av.

Vispa ner äggulorna i reduktionen över mycket svag värme eller i vattenbad, tills det blir en tjockflytande och luftig sås.

Rör sedan med en visp gradvis i det smälta smöret, som bör ha något sånär samma temperatur som äggulorna (ca 60grader). Om temperaturskillnaden är för stor är det risk att såsen skär sig.

Smaka av med salt, malen vitpeppar från kvarn, citronsaft och Worcestershiresås.
Tillsätt finskuren gräslök.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar