måndag 11 februari 2013

Blomkålsgratäng med jukskinka 8 propoints

Hemma idag också men imorgon räknar jag med att jobba, nu får det vara nog.

Hoppas verkligen att bli riktigt pigg & kry till helgen då det är "date weekend". Har en riktigt bra date planerad för min man.

Ni kanske precis som vi har lite julskinka kvar i frysen efter jul. Här kommer ett trevligt recept där den kommer till nytta.

Blomkålsgratäng med jukskinka 8 propoints
4 portioner

1 purjolök
1 vitlöksklyfta
1 tsk olja
500 g julskinka el annan skinka
1 kg blomkål i buketter

Bechamel:
2 msk smör
2 msk vetemjöl
3 dl mini mjölk
1 dl kokspad från förvällningen av blomkålen
1 tsk fransk senap
Salt & vitpeppar
1  dl riven parmesanost

Dela upp blomkålen i mindre buketter och koka dem nästan mjuka i lätt saltat vatten, ta upp dem och spola dem i kallt vatten så att de inte efterkokar, spara lite av kokvattnet.

Skala och hacka vitlöken.

Skölj purjolöken och skär den i skivor, fördela skivorna till ringar, skölj dem noga under rinnande kallt vatten, låt dem torka av, fräs purjolöken tillsammans med vitlöken i lite olja, låt det svalna.

Skär skinkan i inte allt för tjocka strimlor.

Smält smöret i en kastrull med tjock botten, tillsätt vetemjölet under kraftig vispning. Tillsätt mjölken och 1 dl kokspad, vispa hela tiden så att det inte fastnar i botten. Låt allt koka upp, fortfarande under omrörning med vispen, se till att hålla vispen mot bottnen så att det inte bränner vid.
Tillsätt senapen och okka upp. Om det verkar för tjockt späder man med lite mer av kokvattnet till blomkålen, den färdiga stuvningen skall vara ganska tjock och krämig. Smaka av såsen med salt, malen vitpeppar .

Sätt ugnen på 225°.

Fördela den frästa purjolöken i en lätt smord gratängform, lägg blomkålen över purjon och fördela skinkan ovanpå blomkålen, häll såsen över alltsammans och strö över resten av parmesanosten.

Gratinera i ugnen tills rätten fått fin färg och är genomvarm, ca 25 minuter. Lägg över en bit aluminiumfolie om det blir för mörk färg, osten som finns både i såsen och även ovanpå gör att det snabbt blir vacker färg.

Servera med en blandad sallad.

Over & out!




1 kommentar:

  1. ska testa idag. låter gott. jag jobbar också på att bli lättare, tar 3 kgs mål.... nu 10,5 kg kvar
    kram från västkusten / Tina

    SvaraRadera