söndag 24 februari 2013

Hälleflundra med brynt smörsås, gurka, potatis och blomkål


Till varmrätt blev det fisk... fast Hälleflundran var slut så det blev torsk istället... och det går jättebra det med :-)

Hälleflundra med brynt smörsås, gurka, potatis och blomkål
4 portioner

600 g hälleflundra skuren i à 150 g portionsbitar
25 g smör
Salt
Nymald vitpeppar

Brynt smörsås
100 g smör
1 ½ dl vispgrädde
1 ½ dl crème fraiche
½ citron, färskpressad saft
½ krm cayennepeppar
Salt


Tillbehör
16 delikatesspotati
½ blomkålshuvud, plockade små buketter
½ gurka
1 citron, rivet skal
1 dl färskriven pepparrot
1 ½ dl plockade dillvippor till garnering

1. Hälleflundra: Sätt ugnen på 120 grader. Hyvla smöret med osthyvel och lägg en skiva på varje fiskbit. Salta och peppra. Baka av med termometer tills fisken har en innertemperatur på 50 grader.

2. Brynt smörsås: Bryn smöret i en kastrull tills det skummar och doftar nötaktigt. Häll i grädde och crème fraiche och värm tills det precis börjar koka. Passa så den inte spricker. Mixa såsen med stavmixer och smaka av med citronsaft, cayennepeppar och salt.

3. Tillbehör: Koka blomkålen knappt mjuk i lättlastat vatten. Skala gurkan helt runt om och skär sedan långa remsor med potatisskalare precis in till kärnhuset, släng kärnhuset. Blanda citronskal rivet med pepparroten. Koka potatis & dela dem på mitten. Stek i lite smör vid servering.

4. Servering: Sprid ut gurkan, potatis och blomkålen i mitten av tallrikarna. Lägg på en bit fisk och ringla över såsen. Garnera med pepparrotsrivet och rikligt dillkistar.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar