lördag 4 januari 2014

Tornedos med bakad rotselleri, brysselkål och portvinssås 8 propoints

Underbart med långledig helg. Jag är fortfarande krasslig så vi har sovit länge & bara varit ute en sväng för att handla.

Lagar dock till riktigt god mat ikväll. Lågt propoints innehåll tack vare rotselleri istället för tex potatis. Och såsen är kanon, behöver ju inte räkna allt vin eftersom alkoholen kokar bort.

Tornedos med bakad rotselleri, brysselkål och portvinssås 8 propoints
4 portioner

4 tournedos av oxfile a 150 gram

Rotselleri
1 rotselleri
2 tsk milda culiness
Salt
ca 4 msk riven parmesanost

Skala sellerin. Skär i lagom tjocka skivor och lägg på teflonklädd plåt. Pensla med lite smör & salta. Baka i 130 grader ca 1,5 timme. Mot slutet strör du över osten och höjer värmen lite.

Portvinsås
2 schalottenlökar
1 morot
1,5 dl portvin
2,5 dl rött vin
1/2 dl balsamvinäger
2 msk viltfond
2 dl vatten
Svartpeppar
Salt
Timjan
Vitlöksklyfta
1 tsk Smör
4 msk matlagningsgrädde 15%

Skala och finhacka löken till såsen. Skala och dela moroten i bitar. Hetta upp smör i en kastrull och fräs lök & morot i ett par minuter. Se till att den inte bränns. Tillsätt vinäger, portvin, vin, fond & vatten. Låt såsen koka ner till ca hälften, simmig konsistens. Sila såsen.
Häll tillbaka såsen i kastrullen och koka ihop med lite grädde.

Brysselkål
Honung
Smör

Värm ugnen till 130°. Hetta upp en stekpanna till högsta temperatur. Salta och peppra tournedosen. Bryn dem till fin färg snabbt i lite fett. Lägg dem därefter på en plåt eller i en ugnsform och kör dem i ugnen tills innertemperaturen är ca 57° för medium rare, ca 15 minuter. Koka under tiden upp en kastrull med saltat vatten.

Lägg ner brysselkålen och låt den koka mjuk några minuter. Häll av vattnet och dela brysselkålen på mitten när den svalnat lite. Ta ut köttet och låt det vila några minuter. 

Lägg brysselkålen i en kastrull och värm den i smöret. Smaka av med flingsalt & honung. 

Arrangera köttet med rotsellerin, portvinssåsen och brysselkålen på tallrikar. Kanske en grillad tomat till också? Servera direkt.






2 kommentarer:

  1. Portvinsåsen låter spännande, den ska jag testa. Jag har inte problem med pointsantalet för jag ammar o ska få i mig en jekla massa points.

    SvaraRadera
  2. Men Alexandra du måste även testa rotsellerin. Sjukt god!

    SvaraRadera