söndag 27 oktober 2013

Avocado med skagenröra & Röding med persiljerotspuré och kantarell- och äppelsallad - 20 propoints

Idag blir det fisk. När våra goda vänner var här på Kockduellen fick vi en kul & annorlunda present, en hel röding. Så idag ska vi tillaga detta. 

Det är ingen smalmat som lagas idag, så vill inte ha några pointsaktivister på mig... Ni kan sluta läsa nu!!

Har varken tillagat röding än mindre filéat hel fisk förut så det blir spännande.

Till förrätt körde vi en 80-tals klassiker då vi hade mycket avocado hemma.


Avocado med skagenröra 4 propoints
2 portioner

1 liten mogen avocado
70 gram skalade räkor
10 gram fint tärnad ost max 17%
1/2 msk fettfri majonnäs
1 msk fraiche 5%
Pressad citron
Hackad dill
Hackad rödlök
Salt & vitpeppar

Blanda grovt delade räkor med allt och ställ svalt en stund. Dela avocado, skär bort en bit i botten så avocadon kan stå. Fyll den med skagenröran & garnera med dill och citron.



Röding med persiljerotspuré och kantarell- och äppelsallad 16 propoints
4 portioner
600 g rödingfilé, à 150 g/portion
2 tsk milda culiness
Salt
Nymald vitpeppar

Persiljerotspuré
400 g persiljerot, skalad
200 g mandelpotatis, skalad
2 dl matlagningsgrädde
1 dl lättmjölk
2 msk minifraiche 5%
½ tsk stevia
1 tsk milda culiness
Salt
Nymald vitpeppar


Kantarell- och äppelsallad
2 Granny Smith äpplen
1 tsk citronsaft
200 g kantareller
1 tsk smör till stekning
3 msk hackad dill, spara några kvistar till garnering
Salt
Nymald Svartpeppar

100 g smör till bryning

Sätt ugnen på 150 grader.
Skär fisken i jämna portionsbitar, gärna två bitar till varje portion. Lägg upp i en ugnsfast form.
Klicka en bit smör på varje fiskbit, salta och peppra.
Ugnsbaka med termometer tills fisken har en innertemperatur på 55 grader, det tar cirka 12 minuter.

Persiljerotspuré
Dela persiljerot och potatis i jämna bitar och koka mjuka i grädde och mjölk.
Häll av lite av vätskan och tillsätt crème fraiche och smör, mixa med stavmixer till en slät puré. Smaka av med stevia, salt och nymald vitpeppar.

Kantarell- och äppelsallad
Skär äpplena i tunna stavar och lägg i kallt vatten med citronsaft.

Dela kantarellerna för hand genom att riva dem längs skivorna. Stek i smör tills de är gyllene, smaka upp med salt och nymald svartpeppar.
Häll av vattnet från äpplena och vänd runt dem och dillen i kantarellerna strax innan servering.

Bryn smöret i en kastrull under konstant omrörning tills det har en brun färg och nötaktig smak. Det brukar gå fort spå slutet så var beredd att hälla över i en skål så att inte brynprocessen fortsätter.

Lägg en rund och jämn sked puré på tallriken. Lägg rödingfiléerna ovanpå varandra med skinnsidan upp på någon av dem. Lägg på lite kantarell- och äppelsallad, avluta med brynt smör och garnera med små dillkvistar.








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar