måndag 5 januari 2015

Sliders & Smörstekt torskrygg med skummig jordärtskockssås

Trettondagsafton och mini helg, underbart. Hur sjutton ska man klara av en vanlig arbetsvecka igen efter den här julen??

Ett gammalt fiskrecept sedan tidigare bjuds det på men det toppas av Fredriks sliders (minihamburgare) till förrätt. Absolut ingen klockren kombination på meny, men nu blev det så!

Sliders 7 propoints
2 portioner

120 gram nötfärs
2 skivor parmaskinka
4 små skivor brie
1 rödlök
1 tsk socker
1 spray olja
1 msk bbq sås
Sallad
2 skivor vitt bröd

Börja med att skiva rödlök och steka mjuk i lite olja. Pudra över socker och tillsätt bbq såsen. Låt koka ihop & smaka av med salt och peppar.

Forma 4 små biffar av färsen, stansa ut 8 rundlar av brödet.

Stek köttet hastigt. Montera sliders med sallad, rödlöksmarmelad, brie & parmaskinka.


Smörstekt torskrygg med skummig jordärtskockssås 10 propoints
2 portioner

300 g urbenad torskrygg eller fryst
1/2 tsk salt
1 krm vitpeppar
10 gram smält smör
4 potatis
2 morötter

Sås:
1 st scharlottenlök
1 st jordärtskocka
1 dl matlagningsgrädde max 15%
1 dl lättmjölk
1/2 msk konc fiskfond
rivet skal av 1/2 citron
1 tsk pressad citronsaft
1/2 msk färsk dragon eller inlagd


Sätt ugnen på 125°. Gnid in fisken med salt och peppar. Skala och hacka lök och jordärtskocka. Fräs dem i smör i en kastrull utan att de får färg. Tillsätt grädde, mjölk och fond. Låt koka upp och koka på svag värme tills jordärtskockoan är mjuk, ca 7 min.

Torka av fisken och bryn den runt om. Lägg den i en ugnssäker form och häll över smöret. Tillaga i mitten av ugnen 15-20 min tills innertemperaturen är 50° eller fisken känns fast.

Lägg citron och dragon i såsen och mixa den slät och skummig. Smaka av med salt och peppar. Servera fisken med såsen, kokta morötter och kokt potatis.

TIPS:
Mixa med mixerstav precis vid ytan, så blir såsen skummig.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar