måndag 12 januari 2015

3 rätters middag - Jordärtskocksoppa, Ryggbiff med bakad rotselleri & Cheesecake med nutellamousse och lakritstopping

I lördags hade vi goda vänner på besök och då bjöds på följande meny. Men vi började med goda drinkar, ost & korv. Mums!!

Jordärtskocksoppa 3 propoints
4 portioner till förrätt

4 jordärtskockor
2 små potatis
1 scharlottenlök
1 liten klyfta vitlök
1 1/2 dl matlagningsgrädde
4 dl vatten
1 kycklingbuljong tärning
1 dl vitt vin
Salt, peppar & tryffelolja
1 tsk olja

Skala rotsaker och skär i grova bitar. hacka scharlottenlök fint.
Fräs lök mjuk och tillsätt rotsaker. Häll på vatten, vin och buljong. Låt koka tills rotsakerna är mjuka, ca 15 min.
Mixa soppan slät med en stavmixer. Häll på grädde och koka ihop. Krydda. Tillsätt några droppar tryffelolja på slutet.


Helstekt ryggbiff med bakad rotselleri, brysselkål och portvinssås 8 propoints
4 portioner

800 gram ryggbiff i bit
salt & peppar

1 rotselleri
2 tsk milda culiness
Salt
Färsk timjan
12 msk riven parmesanost

Skala sellerin. Skär i lagom tjocka skivor och lägg på teflonklädd plåt. Pensla med lite smör & salta. Lägg på lite timjan. Baka i 130 grader ca 1,5 timme. Mot slutet strör du över osten och höjer värmen lite.

Portvinsås
2 schalottenlökar
1 morot
1,5 dl portvin
2,5 dl rött vin
1/2 dl balsamvinäger
2 msk viltfond
2 dl vatten
Svartpeppar
Salt
Timjan
Vitlöksklyfta
1 tsk Smör
4 msk matlagningsgrädde 15%

Skala och finhacka löken till såsen. Skala och dela moroten i bitar. Hetta upp smör i en kastrull och fräs lök & morot i ett par minuter. Se till att den inte bränns. Tillsätt vinäger, portvin, vin, fond & vatten. Låt såsen koka ner till ca hälften, simmig konsistens. Sila såsen.
Häll tillbaka såsen i kastrullen och koka ihop med lite grädde.

Brysselkål
Honung
Smör

Salta & peppra köttet. Stek hastigt i het panna runt om. Kör in en stektermometer och in i ugnen tillsammans med sellerin. Stek till ca 57 grader för medium. Ca 1 timme. Ta ut och skär upp i fina skivor.

Lägg ner brysselkålen i kokande saltat vatten och låt den koka mjuk några minuter. Häll av vattnet och dela brysselkålen på mitten när den svalnat lite. Ta ut köttet och låt det vila några minuter. 

Lägg brysselkålen i en kastrull och värm den i smöret. Smaka av med flingsalt & honung. 

Arrangera köttet med rotsellerin, portvinssåsen och brysselkålen på tallrikar. Kanske en grillad tomat till också? Servera direkt.



Cheesecake med nutellamousse och lakritstopping 12 propoints
4 portioner

Servera din dessert i en fin burk eller glas.

BOTTEN:
8-10 fyllda oreokakor
2 msk smör

MOUSSE:
135 g färskost, t ex philadelphia
1 2/4 dl nutella
1/2 tsk vaniljpulver
2 dl vispgrädde

LAKRITSTOPPING:
135 g färskost
3/4 dl florsocker
1 1/4 msk lakritspulver

GARNERING:
färska jordgubbar
krossad turkisk peppar

Botten
Mixa kakorna och smält smöret.
Blanda kaksmul och smör och fördela blandningen jämnt i bottnarna på fyra glas eller burkar. Pressa ner blandningen med till exempel ett mindre glas för att få en jämn kakbotten.

Nutellamousse
Vispa färskost, nötkräm och vaniljpulver med elvisp så det blir fluffigt.
Vispa grädden hårt, vänd försiktigt ner den i färskostsmeten och blanda till en jämn och fin smet.
Spritsa eller häll ner smeten i burkarna och låt dem stå övertäckta i kylen ett par timmar.

Lakritstopping
Vispa färskost och florsocker med elvisp.
Rör ner lakritspulver eller turkisk peppar.

Vid servering
Spritsa på toppingen och garnera med jordgubbar och krossade turkisk peppar.








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar