lördag 2 juni 2012

Stekt torskrygg med dillslungad sparris och musselskum 14 propoints

Idag regnar det nått helt galet. Tur vi inte hade planer för dagen som krävde solsken. Idag har vi bara handlat inför brölloppet så imorgon blir det lite fix & trix.

Eftersom vi bara har en hemma helg lyxar vi till med en härlig tre rätters.

Först drack vi en Moscow mule, vår nya favorit drink.

Till förrätt fixade Fredrik ett smörebröd med rostbiff, jummie!

Smörebröd med rostbiff och remoulad 5 propoints

2 portioner

2 tunna skivor rågbröd
60 gram rostbiff
1 msk majonnäs
2 msk pickles
1 krm curry
Svartpeppar
Persilja
Tomat
Gurka
Syltlök
Salladsblad
2 msk rostad lök

Gör en remoulad av hackad pickles, majonnäs och kryddor. Lägg ett salladsblad på en skiva bröd. Lägg rostbiff på och klicka på lite remoulad. Garnera med grönsaker , rostad lök och persilja.

Servera med öl och kanske en liten nubbe.



Till varmrätt blev det ett recept inspirerat av Louise som blev Sveriges mästekock 2011.


Stekt torskrygg med dillslungad sparris och musselskum 14 propoints

4 portioner

700 g torskrygg med skinnet kvar, skuren i 4 bitar.
Snabbrimma, gnid in med salt och låt vila ca 20 minuter




Musselskum
1 nät musslor, rengjorda ca 500 gram
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 gul lök, skivad
2 dl vitt vin
2 dl grädde
1tsk smör till stekning
1 msk smör till avsmakning av såsen
Salt
1/2 krm cayennepeppar

Fräs vitlök och gul lök i smör i en stor kastrull. Tillsätt musslorna och häll på vinet. När musslorna öppnat sig, sila av buljongen och kasta eller släng eller spara musslorna. Reducera buljongen till hälften och tillsätt grädden. Reducera ytterligare till ca 2/3 återstår. Smaka av med salt, cayennepeppar och smör. Vid servering, värm upp och mixa med mixerstav till ett skum.

Sparrissallad
1 knippe grön sparris, skalade
2 msk hackad dill
0,5 citron, saft och rivet skal
Salt & svartpeppar

Skär tunna remsor av sparrisen med potatisskalare och lägg dessa i isvatten, så de blir krispiga.
Häll av vattnet och slunga sparrisremsorna med dill, citron, olivolja, salt och svartpeppar.

Koka potatis ca 2 st per person.

Sätt ugnen på 120 grader. Torka av överflödigt salt och peppra filéerna. Hetta upp matolja i en panna och stek torskfiléerna med skinnsidan ner. Vänd filéerna.  Ta upp och lägg torskfiléerna i en ugnssäker form. Sätt i en termometer i den största filén och baka tills innertemperaturen är 50 grader.


Servering
Lägg en bit fisk och potaris på en tallrik. Toppa med sparris och ringla över lite musselskum. Servera med kokt nypotatis.





Till desset blev det enkelt & gott.

Hallon med vaniljglass 2 propoints

Bon apetit!

2 kommentarer:

  1. Allt ser så gott ut! Vackert upplagt och dukat!
    Brukar kika in på din blogg ibland och får lite idéer. Tack för att du delar med dig :)
    Åsa

    SvaraRadera
  2. Tack Åsa, kul att jag kan dela med mig.

    SvaraRadera