fredag 20 februari 2015

Lax med citronsås och frästa grönsaker 14 propoints

Underbart med fredag!

Idag blir det lite lax till middag & i morgon dateweekend.
Gav maken biljetter till Flashdance på alla hjärtans dag och så har vi kryddat dagen lite & bokat bord på restaurang SMAK och övernattning på Nordic Light hotell. Ska bli jättemysigt. Älskar våra dateweekends.

Lax med citronsås och frästa grönsaker 14 propoints
2 portioner

2 bitar laxfilé à ca 125 gram
1 krm salt
1/2 krm vitpeppar

Citronsås: 
1/2 msk milda culiness
1/2 msk vetemjöl
1 dl vatten + 1/2 tärning buljong av fisk, kyckling eller grönsaker
1 dl matlagningsgrädde
0,25 dl citronsaft
1/2 tsk rivet skal av citron
Vitpeppar & salt 

Tillbehör:
125 gram vitkål
1 stor morot
Purjolök
5-8 sockerärtor
1 tsk smör
1 dl vatten
Salt & vitpeppar
4 kokta potatisar

Strimla kålen. Strimla morot fint.
Fräs kål och morot i en stor panna i smöret någon minut. Häll på vatten och låt småputtra.
Rensa, dela och skölj purjolök. Skär i sneda bitar och tillsätt till kålen. Strimla sockerärtor, Rör om och tillsätt salt och peppar samt låt stå på låg värme medan du lagar sås och lax. Tillsätt sockerärtorna ca 5 min före servering.

Citronsås: 
Smält smör i en kastrull & tillsätt mjöl. Tillsätt vatten. Rör i buljongtärning och grädde. Koka i minst 5 minuter under omrörning.
Smaka av såsen med citronsaft, citronskal, vitpeppar och salt. 

Salta och peppra laxen. 
Stek laxen i ugn på 225 grader ca 15 minuter, innertemperatur på ca 56 grader.

Servera laxen på de frästa grönsakerna samt med potatisen och citronsåsen. Garnera med citronklyftor.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar