söndag 15 februari 2015

Alla hjärtans middag - Bakad äggula med rökt lax, Torskfilé med äppelsmörsås, räkor & pepparrot & Chokladfondant

Varför gå ut & äta dyrt på alla hjärtans dag när man kan laga god & lyxig mat hemma?
Det här är vad vi firade kärlekens dag med.

Rökt lax med confiterad äggula & hollandaise
2 portioner

2 äggulor
Olja
2 skivor rökt lax
2 skivor rost bröd
Hackad persilja

Häll olja i en liten form, lägg i äggulorna, se till att oljan precis täcker. Baka på låg temperatur i ugn, ca 90-100 grader i ca 30 min.

Smörstek en brödskiva, lägg en skiva lax på, toppa med ägget och garnera med persilja & hollandaisesås.

Gräslökshollandaise
2 port

75 g smör, smält
1 st äggulor
3 st vitpepparkorn
1/2 lagerblad
1/2 st persiljestjälk
1/2 st liten schalottenlök
1 msk vitvinsvinäger
2 msk vatten
Några droppar worcestershiresås
Några droppar citronsaft
Vitpeppar
1 nypa salt
Hackad gräslök


Smält smöret på svag värme.

Koka en reduktion på vitvinvinägern, vattnet, vitpepparen, lagerbladet, den finhackade schalottenlöken och den finskurna persiljestjälken.

Låt det koka ner till halva mängden, sila sedan av.

Vispa ner äggulorna i reduktionen över mycket svag värme eller i vattenbad, tills det blir en tjockflytande och luftig sås.

Rör sedan med en visp gradvis i det smälta smöret, som bör ha något sånär samma temperatur som äggulorna (ca 60grader). Om temperaturskillnaden är för stor är det risk att såsen skär sig.

Smaka av med salt, malen vitpeppar från kvarn, citronsaft och Worcestershiresås.
Tillsätt finskuren gräslök.


Torskfilé med äppelsmörsås, räkor & pepparrot
2 portioner

2 torskfilé a 150 gram
Rimlag
ca 16 Färska räkor
Riven pepparrot
Dill

Äppelsmörsås
1/2 schalottenlök
1/2 vitlök
1 dl äppeljuice
1 1/2 dl mellangrädde
13g smör
1/4 Äpple
1/2 tsk citronsaft

Koka finhackad schalottenlök och vitlök o äppeljuice till löken är mjuk.
Häll på grädden och koka såsen till den tjocknar.
Ta bort kastrullen från spisen och vispa i kallt smör i små portioner.
Smaka av såsen med citronsaft, salt och peppar. Håll såsen lagom varm.
Rör i äpple tärningarna före servering.

Rotselleripuré
250 g rotselleri, skalad och skuren i mindre bitar
1 dl matlagningsgrädde
1/2 dl lättmjölk
1 msk smör
Salt
Vitpeppar
Socker

Koka sellerin helt mjuk i mjölken och grädden. Häll av cirka hälften av vätskan i en skål bredvid. Tillsätt smör och mixa länge med en stavmixer till en slät puré. Späd med mer grädde och mjölk lite i taget till lagom purékonsistens. Smaka av med salt, vitpeppar och en nypa socker.

Rimma torskbitarna. Låt stå i kylen minst 1 timme.

Koka upp vatten i en vid panna med lock. Lägg i de färdigrimmade torskfiléerna och stäng av plattan. Lägg på locket. Torsken är perfekt när innertemperaturen är ca 52°. Använd digital stektermometer eller låt fisken stå ca 5 minuter.

Servera torsken med puré, sås, räkor & pepparrot.

Toppa med rikligt med dill.


Chokladfondant
2 portioner

2 msk strösocker
1 ägg
1 ägg, endast gulan
50 g smör
50 g mörk choklad, minst 70 %
1 krm vaniljpulver
1 msk vetemjöl
Smör att smörja med

Sätt ugnen på 225 grader.
Smörj bakformar som är ca 7 cm i diameter noggrant med smör. Sockra i formarna.
Hacka choklad i bitar och smält i mikron eller över ett vatten bad. 
Vispa smör och strösocker pösigt, visa sedan i ägget med en elvisp, och sedan äggulan. Blanda i vetemjöl med en slickepott och sist vänder du i den smälta chokladen. Fyll formarna.
(Hit går bra att förbereda & förvara i kylskåp)

Grädda mitt i ugnen på 225 grader i 8-12 min.
Tiden i ugnen kan variera mellan 8–12 minuter, beroende på ugnen och formarnas storlek. Ta ut och provstick i dem några gånger om du är osäker. De är färdiga när det börjar höja sig en aning på mitten.

Ta ut från ugnen och låt vila nån minut, vänd formen på tallriken du ska servera på, försiktigt drar du bort bakformen.

Servera med lite vaniljglass & färska bär.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar