onsdag 1 oktober 2014

Pocherad torskrygg med basilikasmörsås 9 propoints

Lite onsdagslyx här hemma idag a´la GI.  God fisk med smarrig sås. Krävdes även lite vin faktiskt. Det är ju ändå lill lördag.

Det här blev faktiskt lite vassare än jag trodde, grymt gott!

Kan dröja lite med nya inlägg nu då jag reser bort både denna & nästa helg, får se o  jag hinner med nått nytt emellan, annars finns det ju lite å ta av här i bloggen.

Pocherad torskrygg med basilikasmörsås 9 propoints
4 portioner

600 g torskryggfilé(färsk eller fryst)
Rimlag:
1 dl salt
1 l vatten

Basilikasmörsås:
1 schalottenlök, finhackad
2 dl torrt vitt vin
1 msk fiskfond + 1/2 dl vatten
2 dl matlagningsgrädde
100 g smör
1 kruka basilika
1/2 tsk salt
1 krm cayennepeppar

Grönsaksbo:
4 palsternackor, skalade
2 morot 
1 ask sockerärter, strimlade
1 msk smör
1 krm salt

Blanda samman rimlagen och lägg i torskbitarna. Låt stå i kylen minst 1 timme.

Lägg den finhackade löken i en kastrull. Häll på vinet och koka upp, reducera tills hälften av vätskan återstår. Tillsätt fiskfond + vatten och matlagningsgrädde, reducera ytterligare en gång tills hälften återstår. Vispa i smöret lite i taget. Tillsätt basilikan och mixa såsen slät med en stavmixer. Smaka av med salt och cayennepeppar. Mixra såsen precis före servering så den blir riktigt skummig.

Skala palsternackorna och fortsätt skala strimlor med potatisskalaren. Gör samma sak med moroten. Strimla sockerärterna på längden. Smält smöret i en stekpanna och vänd runt palsternackstrimlorna, morötter och sockerärterna hastigt. Smaka av med lite salt.

Koka upp vatten med lite salt i en vid panna med lock. Lägg i de färdigrimmade torskfiléerna och stäng av plattan. Lägg på locket. Torsken är perfekt när innertemperaturen är ca 52°. Använd digital stektermometer eller låt fisken stå ca 5 minuter.

Lägg upp grönsakerna på en tallrik & toppa med fisken, rippla sås över & servera.

Mums & väldigt mycket GI!!





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar