tisdag 12 november 2013

Rubbad fläskkotlett med potatispuré & karamelliserad rödlök 12 propoints



Äntligen nått nytt & kul här på bloggen. Lite mer mat inspirerat från Mitt kök.
Lisa Lemke & Tommy Myllymäki är våra husgudar. Dom lagar så härlig mat.

Man behöver inte räkna oljan som köttet marinerats i om man torkar bort överflödig olja innan stekning.

Det här blev väldigt gott & lyxig, kanske mer fredagsmat än vardagsmat. Rödlöken i sig passar nog till vilket kött som helst, galet gott.

Rubbad fläskkotlett med puré & karamelliserad rödlök 12 propoints
2 portioner

1 st stor rödlök
1/4 dl stevia
1/4 dl balsamvinäger
ca 350 gram mandelpotatis
2 tsk milda culiness
25 g ost Max 17%,  gärna stark
3/4 dl matlagningsgrädde Max 15%
2 st fläskkotlett med eller utan ben á 150 gram
1/4 kruka färsk timjan
1 st vitlöksklyftor
1/4 kruka bladpersilja
1/2 tsk chiliflakes
1 msk olivolja
salt och peppar

Hacka persilja och timjan fint och blanda med riven vitlök samt chiliflakes.
Tillsätt olivolja och blanda runt.
Gnid och massera sedan in rubben på fläskkotletterna.

Skala och koka potatisen.

Skiva löken i strimlor och stek löken på hög värme i lite olja. När löken mjuknat, tillsätt socker och låt det karamellisera. Slå sedan på vinäger, sänk värmen och låt det koka in under omrörning. Smaka av med salt och sen är löken klar.

Salta och peppra kotletterna och stek hastigt i panna så de får färg. Stek klart i ugn på 150 grader till en innertemp på ca 65 grader.

Att laga kotlett i ugn gör att du aldrig får en torr å tråkig köttbit som är lätt hänt med kotlett.

Riv ost till potatispurén och häll av potatisen.
Krossa potatisen och tillsätt både grädde och smör. Blanda även ner den rivna osten medan purén är varm så osten blandas ut ordentligt. Smaka av med salt & vitpeppar.

Servera nystekta kotletter med potatispuré och karamelliserad rödlök.





Over & out!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar