lördag 3 maj 2014

Gourmetburgare 14 propoints

På kockduellen i onsdags fick vi en bok med recept på hamburgare, "Hamburger gourmet" så idag ställde sig Fredrik i köket & lagade riktig gourmetburgare.

Tack för presenten Anna & Joakim.



Gourmetburgare 14 propoints
4 portioner

Bröd:
8 bullar (släng 4 i frysen)

420 gram vetemjöl av finare sort
10 gram torrjäst
40 gram socker
10 gram fint havssalt
175 ml filmjölk
1 ägg
1 äggula
1 äggvita
25 gram rumstempererat smör
1 nypa sesamfrön eller vallmofrön

Gör enligt nedan… å håll tummarna!
För enligt receptet ska dom bli lätta & luftiga. Inte hos oss, men vi är å andra sidan inga bra bagare heller.


Rödlökskompott med balsamvinäger:

4 st gul lök
1/2 dl balsamvinäger
1 msk strösocker
Smör till stekning

Skala & hacka löken och stek den i lite smör tills den är lätt gyllenbrun. Strö över socker & låt löken karamellisera lätt. Späd med balsamvinäger. Låt allt sjuda i ca 20 min under konstant omkörning tills vinägern kokat bort fullständigt.

Hamburgare:

500 gram nyvmalen amerikansk högrev
4 skivor cheddar eller gryere
Havssalt
Smör till stekning

Forma färsen till 4 burgare, salta med havssalt & stek i lite fett på hög värme ca 3,5 -4 min. Efter du vänt burgaren, lägg på osten & lägg på en rostfriskål över så osten smälter.

Montering:

Sallad
Inlagd gurka
Tomat

Dela bröden mitt itu & rosta dem.
Lägg kompott på underdelen, lägg lite sallad & inlagd gurka på och toppa med burgare. Avsluta med en tomatskiva och ett bröd.

Servera den nystekta burgaren med lite klyftpotatis eller liknande om ni vill, men glöm inte lägga till poäng för det.


Galet gott, snacka om skillnad att göra handburgare på grovmalet kött. MUMS!!






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar