lördag 15 mars 2014

Confiterad äggula & Portvinsbräserad kycklingfilé

Helg & hemma mys, jag å maken lagar godmat & njuter att var bara vi två. 

På fredag är det dateweekend igen och min man har löpande senaste veckan fått ledtrådar till vad vi ska göra. Normalt sätt är det en överraskning helt och hållet men den här gången har jag tänkte att han ska få ledtrådar fram till det är dax.

Han gissar hej vilt och på fredag har han förhoppningsvis klurat ur det, annars lär han ju bli varse. Men ledtrådarna är allt annat än lätta, dom är ologiska, svåra & helt obegripliga. Det är dock superkul att höra honom gissa hej vilt. Han & ni kommer bli varse om en vecka. Håll i hatten.

Idag bjöds det på:
 
Confiterad äggula med blomkålspuré 3 propoints
2 portioner

2 st äggulor
olja (räknas ej)

Blomkålscremé
100 g plockad blomkål
0,5 dl gräddmjölk
Salt
1 skiva Krispig parmaskinka 
1/2 skiva rostat bröd/krutonger
Ruccola & ärtskott 

Stek skinkan på smörpapper i 100 gradig ugn i ca 40 min.

Placera äggulor i en skål & täck med olja och baka på ca 65 grader i 1, 5 tim.

Koka blomkålen i lätt saltad gräddmjölk tills den är mjuk.
Mixa sedan blomkålen med lite av gräddmjölken med en mixer.

Servera ägget tillsammans med purén, bitar av krispig skinka, bröd krutonger & örter. 



Portvinsbräserad kycklingfilé 11 propoints
4 portioner

4 st kycklingfiléer á 150 gram
1 krm vitpeppar
4 tsk ljus senap
4 st stora skivor lufttorkad skinka eller rökt skinka
0.5 dl vetemjöl
2 tsk paprikapulver
2 tsk salt
1 tsk milda culiness
2.5 dl portvin (räknas ej)
2 msk soja
1 msk koncentrerad kycklingfond
50 g smör
Steksnöre

Rotselleripuré
500 g rotselleri
4 st potatisar
1 msk milda culiness
Ca 0.5 dl matlagningsgrädde
Salt
Vitpeppar

Morötter:
2 st stora morötter
1 tsk milda culiness

Kyckling:
Skär upp kycklingfilén på längden, vik ut och platta till en schnitzel. Krydda med vitpeppar och stryk ut cirka 1 tsk senap på varje schnitzel.

Lägg en skiva skinka på varje kyckling och rulla ihop dem. Knyt ihop med snöre så att de håller ihop.

Blanda mjöl, paprika och salt på ett fat och rulla kycklingen i blandningen.

Bryn kycklingen i smöret i en panna med lock tills de fått fin färg.

Slå på vin, soja och fond och bräsera sakta under lock i 10-12 minuter.

Lyft upp kycklingen och linda in i folie så att de håller sig varma.

Koka ihop vinskyn så att det blir kvar ca 1 ½ dl.
Vispa i smöret till en simmig sås.

Tag bort snöret från kycklingen och skär i tjocka skivor.

Rotselleripuré:
Skala selleri och potatisen, skär i mindre bitar och koka i lättsaltat vatten. Pressa eller mosa och vispa i grädde och smör. Smaka av med salt och vitpeppar

Morötter:
Skär morötterna i klyftformade bitar och koka 3-5 minuter i lättsaltat vatten. Vid servering värms och glaseras morötterna i lite smält smör.

Servera puré, morötter tillsammans med den härliga kycklingen & nappar med skyn.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar