måndag 21 januari 2013

Hel kyckling i ugn med ugnsbakade tillbehör med honung & fetaostssås 12 propoints

Idag var det första invägningen efter semestern och jag har tappat 2,5 kilo på en vecka, skönt. Allt är nästan borta. Då känns det rätt ok att slarva lite.

Testade ett nytt recept idag, goda smaker men tycker nog det blev lite beskt av citronen och det var svårt att få grönsakerna klara. Så ni kanske får plusa på lite tid där.

Kommer nog inte laga just detta igen men såsen blev väldigt smarrig.
Poängen avser att inte äta skinnet på kycklingen.

Hel kyckling i ugn med ugnsbakade tillbehör med honung & fetaost sås 12 propoints

1 st kyckling, (hel, ca 1,4 kg)

Marinad
0,5 dl olja
0,5 dl balsamvinäger
0,5 dl soja
2 st vitlöksklyfta(or)
flingsalt
svartpeppar, nymalen

Ugnsrostade grönsaker
6 st potatis
2 st röd lök
3 st morötter
1 st zucchini, (10-12 cm)
1 st purjolök
4 st vitlöksklyftor
1 st citron
2 msk olja, till pannan
flingsalt
svartpeppar, nymald

Honungs- och fetaostsås
0,5 kruka basilika
2 dl matyoghurt
90 gram fetaost 10%
1 msk flytande honung
flingsalt
svartpeppar, nymald


Kycklingen lagar vi samtidigt med tillbehören i en långpanna. Den tar lite tid i ugnen men den som väntar på något gott…

Börja med såsen. Hacka basilikabladen och rör ihop såsen eller mixa och ställ den kallt fram till serveringen.

Blanda ihop marinaden och lägg kycklingen tillsammans med marinaden i en plastpåse. Se till att marinaden tränger in överallt.
Låt marinera minst en halvtimme. Gärna dagen innan.

Lägg kycklingen i mitten av en långpanna och ställ in i 225 grader varm ugn i ca 30 minuter.
Dela potatisen i bitar. Skala den röda löken och klyfta den. Skala morötterna och dela dem i bitar, ca 1 cm breda. Dela zucchinin på längden och sedan i halvor rakt över. Kärna ur och dela paprikan i bitar. Skala vitlökarna och hacka dem. Skölj och klyfta citronen.
Ta ut långpannan och lägg potatis och de skurna grönsakerna runtom kycklingen. Ringla över olja och blanda. Salta och peppra.
Sätt in i ugnen och stek i ytterligare 30 minuter eller tills kycklingen är klar.

Servera med honungs- och fetaostsåsen.




Over & out!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar