fredag 27 mars 2015

Lax med gräslökshollandaise 18 propoints

Fredagslyx så det är inte klokt, spenderar halva vecko bonusen på en middag.
Men det kan det vara värt för att få äta hollandaise ibland. Och ett riktigt gott vin till det, Chablis St Martin.

Allt är så välförtjänt efter en tuff vecka på jobbet.

Lax med gräslökshollandaise 18 propoints
2 portioner

2 laxfilé a 125 gram
4 potatisar

Sås:
75 g smör, smält
1 st äggulor
3 st vitpepparkorn
1/2 lagerblad
1/2 st persiljestjälk
1/2 st liten schalottenlök
1 msk vitvinsvinäger
2 msk vatten
Några droppar worcestershiresås
Några droppar citronsaft
Vitpeppar
1 nypa salt

Hackad gräslök

Smält smöret på svag värme.

Koka en reduktion på vitvinvinägern, vattnet, vitpepparen, lagerbladet, den finhackade schalottenlöken och den finskurna persiljestjälken.

Låt det koka ner till halva mängden, sila sedan av.

Vispa ner äggulan i reduktionen över mycket svag värme eller i vattenbad, tills det blir en tjockflytande och luftig sås. Ställ sedan skålen på en disktrasa.

Rör sedan med en visp gradvis i det smälta smöret, som bör ha något sånär samma temperatur som äggulorna (ca 60grader). Om temperaturskillnaden är för stor är det risk att såsen skär sig.

Smaka av med salt, malen vitpeppar från kvarn, citronsaft och Worcestershiresås.
Tillsätt finskuren gräslök.

Stek salta & peppra laxen & stek i ugn på ca 225 grader i 20 min, innertemp ca 57 grader.

Servera lax med kokt potatis & gräslökshollandaise.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar