lördag 7 mars 2015

3 rätters - Bönbruschetta, Ravioli fylld med karljohanssvamp serverad med parmesanskum och Semifreddo med apelsin & nutella

En hemma helg med god matlagning, kan det bli bättre. Vi har aldrig gjort egen pasta tidigare men länge varit sugen så i dag blev det av & jag måste säga att vi fick full pott på första försöket.

Visst det tog lite tid att kavla ut degen tunt tunt men utan pasta maskin har man inget val.

Vi gjorde även en alkoholfri drink före maten, supergod, och den funkar nog minst lika bra med lite vodka i men vi kör lite detox den här helgen.

Lemon & ginger lemonade
2 drinkar

6 cl pressad citron
4 cl sockerlag
2 cl pressad ingefära
20 cl soda vatten
Is

Häll samtliga ingredienser utom soda i en charker med is och skaka.
Häll upp i glas & tillsätt is och soda vatten.


Tommy Myllymäkis bönbruschetta med mynta 4 propoints
2 portioner

100 g sojabönor 

1/4 kruka mynta 

25 gram pecorino eller parmesanost

2 st skivor lantbröd 

1/2 st vitlöksklyfta 

Salt

Svartpeppar


Tina bönor.
Värm sedan i en kastrull på spisen så att de blir ljumna i lite vatten.
Salta och peppra samt krossa sedan med en gaffel till en grov röra.
Rosta brödet i en stekpanna utan fett. Gnid sedan in brödet med en vitlöksklyfta.
Avsluta bönkrossen med fint hackad mynta.
Lägg bönkrossen på brödet och toppa med riven parmesan eller pecorino.


Ravioli fylld med karljohanssvamp serverad med parmesanskum 14 propoints
2 portioner

Pastadeg:
1 krm Salt
1 msk olja
1 msk vatten
1 ägg
1 äggula
2 dl durumvetemjöl
OBS! All deg används inte, det blir mycket spill.

Fyllning:
1/4 tsk Salt
1 tsk olja
1 schalottenlökar
1/2 vitlöksklyfta
100 g skogschampinjoner
100 g ricottaost
1/4 dl riven parmesanost
1/2 krm nymald svartpeppar
20 g torkad karljohanssvamp
1 uppvispat ägg till utbakning

Parmesanskum:
1 palsternackor
50 g rotselleri
1 schalottenlökar
1/2 vitlöksklyfta
1/2 msk smör
2 dl hönsbuljong
2 dl torrt vitt vin
1/2 dl melangrädde
1/2 dl parmesan, riven
salt och vitpeppar

Basilika

Pastadeg: 
Blanda samman alla ingredienser till degen. Ta upp den smuliga degen och knåda den smidig på arbetsbänken. Täck med plast. Låt vila ca 30 min.

Några tips:
Om degen känns för torr- fukta händer mycket lätt och fortsätt knåda. På så sätt får degen det där lilla extra som krävs för att den ska uppnå perfektion.

Om degen känns för fuktig- tillsätt en aning mer durumvetemjöl. Lite i taget. Ofta är det bara en aning som krävs för att den ska bli som du vill ha den.

Parmesanskum:
Skala och skär palsternacka och rotselleri i små bitar. Finhacka schalotten- och vitlöken. Fräs rotfrukter och lök i smör. Slå över buljong och vitt vin och låt koka ihop till hälften. Tillsätt grädden och koka ytterligare 5 minuter. Sila. Blanda ner parmesanen i såsen och låt smälta. Mixa till skum med en stavmixer vid servering.

Fyllning: 
Lägg torkad karljohanssvamp i blöt i kallt vatten ca 30 min tills den mjuknat.
Finhacka karljohanssvamp och champinjoner. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs svamp, lök och vitlök i smör ca 10 min. Strö på salt.
Blanda ricotta med parmesanost och peppar. Blanda ner svamp och lökfräs.

Dela degen i 2 delar. Kavla ut en del i taget, för hand eller i pastamaskin, till en ca 1 mm tjock och ca 10 cm bred remsa.

Stansa ut rundlar av degen och fördela fyllning på varje. Pensla med ägg runt om. Lägg över andra rundeln. Var noga med att pressa ut ev luft när raviolin tillsluts. Se till att kanterna är väl sammanfogade, tex med en gaffel. Strö mjöl på en bricka för att inte pastan ska klibba fast. Låt den stå luftigt i rumstemperatur. I kylskåp blir degen klibbig. Täck i så fall med hushållspapper som suger upp fukten.

Koka pastan i saltat vatten 2–3 min. Ta upp den med hålslev och lägg på varma tallrikar.
Mixa upp parmesansåsen med stavmixer och slå runt raviolin. Toppa med basilika & parmesanost.





Semifreddo med apelsin & nutella 10 propoints
2 port

1 ägg
1 msk strösocker
1/3 apelsin, färskpressad saft + rivet skal
1 dl mellangrädde
15 g maränger
ca 50 g nutella

Vispa äggula och socker pösigt med en visp. Tillsätt apelsin (saft och skal) och maränger. Vispa till en jämn en jämn smet.
Vispa grädden fast och vänd ner den i äggblandningen.
Vispa äggvita hårt och vänd ner i äggsmeten.

Värm nutella i ett vattenbad. Rör om tills chokladen är lite rinnig. Tillsätt nutella försiktigt i äggsmeten.

Fyll två portionsformar med med äggblandningen. Ställ in i frysen i ca 4-5 timmar. Vid servering toppa med lite citronmeliss.





Kavel i brist på pastamaskin

Så nöjd med våra ravioli





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar