måndag 7 april 2014

Pilgrimsmusslor, ankbröst med fikonsky & skogssvamp & banana splitt

Goda vänner på besök i lördags, planeringskväll inför vår resa till London i påsk. Vi har bara ett par dagar men tusen restauranger vi vill besöka.

Vi började med fördrink & lite råbiffscanape!

Råbiff 2 propoints
4 portioner

100 gram malet kött tex innerfilé eller flankstek
1 äggula 
2 msk hackad rödlök
1 tsk kapris
1 tsk hackade cornichons
1 msk hackad persilja
1 tsk Fransk senap
Salt & svartpeppar
Cognac
Tabasco
Woschestershiresås
2 skivor rostat bröd

Blanda alla ingredienser efter tycke & smak. Lägg en biff på varje brödskiva, garnera, ät & njut.

Till förrätt blev det:

Pilgrimsmusslor med citronette och pepparrot 5 propoints
4 portioner

12 st pilgrimsmusslor
1 st citron
0.5 st blomkålshuvud
1 knippe finhackad gräslök
0.5 st skalad gurka
50 g forellrom
25 g ärtskott
5 cm skalad pepparrot
1 nypa stevia
ca 0,75 dl olivolja
Salt & svartpeppar

Ta pilgrimmsmusslorna och spraya dem med lite olja. Salta & peppra.
Stek sedan musslorna, inte för många i taget, runt om på högkant. Musslorna ska få en sotad yta, dock bara på kanterna. Låt sedan musslorna vila fram till servering.

Skär fina kuber av grukan, lägg dem i en skål med lite salt på.

Blanda en citronett, skalet från citronen samt en del citronsaft och tre delar olivolja. Ca 1,5 msk saft och 4,5 msk olivolja. Även en nypa socker går i. Blanda runt och smaka av. Den ska inte vara söt, sockret balanserar syran. Dressingen kan göras mindre av, den går inte åt.

Blanda ner laxrommen i citronetten och den finhackade gräslöken.

Dela musslorna på mitten, salt och peppra och placera ut på tallrikar, sex halvor per person.

Placera ut grukkuberna och hyvla tunna tunna skivor av blomkål i små buketter och placera ut.

Rispa pepparroten med en sked och lägg på tallriken.

Droppa citronetten på rätten och avsluta med vackra skott.







Till varmrätt serverades fågel


Ankbröst med fikonsky & skogschampinjoner
4 portioner

2 ankbröst, ca 800 gram
1 liter skogschampinjoner
2 tsk smör
Salt
Peppar

Fikonsky
2 msk fikonmarmelad
3 dl god kycklingbuljong
2 msk balsamicovinäger
2 tsk fikonvinäger (kan uteslutas)
Salt & peppar
1 tsk smör
2 st soltorkade fikon

Potatis- och palsternackspuré:

400 g potatis, mjölig
200 g palsternackor
1 dl lättmjölk
1 dl matlagningsgrädde
25 g smör
1 tsk tryffelolja
1/2 msk salt
1 krm vitpeppar, nymald

Koka ner kycklingbuljong, fikonmarmelad och vinäger tills såsen tjocknat något. Smaka av med salt peppar och en klick smör. Toppa med hackade soltorkade fikon vid servering.

Skala och koka potatis och palsternackor mjuka i lättsaltat vatten. Låt rinna av. Värm mjölk och grädde i en kastrull. Pressa rotfrukterna genom en potatispress och klicka i smöret. Vispa ner mjölk och grädde. Smaka av med tryffelolja, salt och peppar.

Stek svampen i lite smör tills allt vatten ångat bort. Tillsätt smör och stek svampen till den är fast och fått lätt färg. Smaka av med salt och peppar.

Salta ankbrösten och stek först på skinnsidan på låg tempratur, tills det mesta av fettet smält bort. Öka värmen och ge skinnet fin knaprig yta. Vänd köttet och lägg i en ugnsform och in u ugnen på 175 i 8-9 minuter. Innertemperaturen ska vara 57-58 grader. Låt brösten vila i 10 minuter. Peppra och skiva upp.

Lägg upp svampen och toppa med ankbröst. Ringla fikonsky över , toppa med torkade fikon och servera med bakade körsbärstomater & puré.






Till dessert blev det en riktig kalori bomb, i modern tappning. Har inte ens räknat ut poängen på den.


Modern Banana split 
4 portioner

4 bananer
1 dl mandelspån
1/2 dl krossade maränger
2 dl vispgrädde

Vaniljglass:
5 dl gräddmjölk (hälften mjölk, hälften grädde
35 gram honung
1/2 vaniljståg, urskrapade frön + stång
5 äggulor
75 gram socker

Koka upp gräddmjölken med honungen och den urskrapade vaniljstången. Vispa ihop ägg & socker lätt, för hand. Sila den varma gräddmjölken över äggblandningen och vispa. Värm på spisen tills smeten börjar tjockna. Den får INTE koka, då skär sig gulorna. (Doppa baksidan på en sked i smeten och blås på den. Om den veckar sig och bildar ett rosliknande mönster är smeten färdig.
Häll smeten i en bunke & kyl. När den kallnat kör den i glassmaskinen.

Rosta mandeln lätt ljusbrun. Låt svalna.

Chokladsås:
1 dl strösocker
1/2 dl grädde
1/2 dl ljus sirap
1/2 dl kakao
1 tsk vaniljsocker
50 gram smör

Koka ingredienserna till såsen i en kastrull under omkörning ca 5 min. Låt svalna.

Vispa grädden löst. Skala och skiva bananerna.

Värm chokladsåsen i ett varmt vattenbad innan servering. Rippla lite på tallriken. Lägg skivade bananer i en båge över såsen. Lägg en tesked krossad maräng, på den en kula glass. Skvätt över grädden, toppa med mandelspån & marängströssel och mer chokladsås.




















Inga kommentarer:

Skicka en kommentar