lördag 18 april 2020

Smörbullar

Smörbullar
ca 30-40 bullar
5 dl mjölk
50 g jäst för söta degar
150 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
1 tsk salt
1/2 tsk kardemummakärnor, mortlade
13 dl vetemjöl special + lite till utbaknng

Fyllning:
200 g rumsvarmt smör
8 msk vaniljsocker
1/2 dl florsocker
1 dl strösocker
1 ägg
pärlsocker
1. Ljumma mjölken till 37 grader.
2. Smula ner jästen i en bunke. Häll över mjölken och rör om. Tillsätt smöret i små bitar tillsammans med socker, salt & kardemumma.
3. Tillsätt mjölet och arbeta degen i 10 minuter i maskin, eller dubbelt så lång tid för hand.
4. Låt degen jäsa övertäckt med bakduk i 30 minuter. Rör ihop alla ingredienser till fyllningen.
5. Dela degen i två delar. Knåda degen lätt på mjölat bakbord. Kavla ut till en stor rektangel. Ca 1 cm tjock.
6. Bred hälften av smöret & sockerblandningen på första degen. Rulla ihop till en rulle.
7. Skär rullen i ca 2 cm breda rullar och lägg i bakformar. Upprepa med den andra degen.
8. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.
9. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
10. Baka bullarna mitt i ugnen i ca 8 minuter. (innertemp 96 grader)
11. Låt bullarna kallna på galler.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar