Idag skulle vi åkt till Las Vegas & New York, men det blev inte så Covid-19 sätter ju stopp för alla resor just nu.
Istället använde vi ett gäng av våra Coop poäng och plockade ut en hushållsassistent, och bakade bullar. Blev supergoda.
Jag är inte den som bakar så mycket, brukar bli lussebullar en gång om året max. Men nu i dessa pandemitider så tänkte vi baka lite. Imorgon ska vi testa att baka frallor.
Smarriga Kanel & kardemumma bullar
Från "Mitt kök"
Ingredienser
ca 60 små bullar
Deg
- 4 dl mjölk
- 150 g smör
- 50 g färsk jäst
- 1 1/2 dl strösocker
- 2 tsk nystötta kardemummakärnor
- 1 tsk malen kardemumma
- 1/2 tsk salt
- 10-12 dl vetemjöl
- 1 st ägg
Fyllning
- 280 g rumsvarmt smör
- 2 msk malen kanel
- 1 msk malen kardemumma
- 1, 5 dl strösocker
- 1 st ägg till pensling
Garnering
- 1/2 dl vatten
- 2 msk ljus sirap
- 2 tsk malen kardemumma
- 1/2 dl strösocker
Så här gör du
- Smula jästen i en bunke och mortla kardemummakärnor fint i en mortel.
- Värm mjölk tillsammans med kardemummakärnor tills den är fingervarm (37 grader). Tillsätt smöret (det behöver inte smälta helt, utan får gärna vara lite klumpar).
- Slå på mjölk, smör-och kardemumma blandningen över jästen så att den löses sig. Rör därefter ner socker, malen kardemumma, salt, strösocker och ägg.
- Rör ner lite vetemjöl åt gången. Var försikigt så att du inte häller på allt samtidigt, utan arbeta degen väl. När degen släpper kanterna så behöver du inte tillsätta så mycket mer mjöl (bullarna blir torra av för mycket mjöl). Arbeta degen i minst 10 min tills du fått en slät och fin deg.
- Jäs degen under handduk i minst 60 min. Slå på ugnen på 225 grader.
- Medan bullarna jäser kan fyllningen börja förberedas. Blanda samman smör, socker och kanel tills att du fått en krämig fyllning. Smaka gärna av fyllningen. Ibland vill man ha i extra kanel eller socker, då är det bara att köra på det.
- När degen har jäst till dubbel storlek är det dags att baka ut den. Dela degen i fyra bitar. Kavla ut en deg i taget till en form av en rektangel.
- Bred över en fjärdedel av fyllningen och vik ihop långsidorna mot varandra, så att degen blir dubbel. Kavla lite på degen.
- Skär den vikta rektangeln i ca 3 cm breda remsor. Snurra remsan och vik ihop som en kringla och lägg i bullformar eller på en plåt med bakplåtspapper. Eller rulla ihop degen till en rulle, skiva ca 2 cm breda rullar.
- Fortsätt som ovan tills du använt hela degen och dess fyllning. Jäs bullarna under bak handduk i minst 40 min.
- Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda dem i mitten av ugnen tills de blivit gyllenbruna. Ca 10 min, 98 grader innertemp. ca 8 min för mini bullar.
- Blanda vatten-och sirap i ett glas. Blanda även kardemumma och socker i en skål.
- Pensla bullarna när de kommer ut ur ugnen med sirapsblandningen och strö DIREKT på rikligt med kardemumma och sockerblandning.
- ÄT och NJUT!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar