lördag 21 november 2015

Hummersoppa, Flankstek med tomatsmör och sist men inte minst lakrits & vaniljpanacotta

Sista myshelgen hemma på tu man hand före jul, och det firas ju såklart med god MAT.
Bloggar dagens middag på dagens recept då det består av några nya grejer som inte redan finns i bloggen. Alla är dock inte helt propoints låga haha. Men desserten är värda varenda kalori, jag lovar :-)
Personligen älskar jag hummersoppa och har sjukt höga krav på en sådan, var därför lite skeptiskt om vi skulle få till den. Men koka ner, koka ner och smakerna kommer. Gillar när det är tydliga kraftiga smaker på en hummersoppa så det blev riktigt bra. Näää jävligt bra blev det faktiskt. Lyssna gärna på Mötley Crue så är lyckan gjord. 

Desserten gjorde vi inte idag men har inte hunnit blogga den så den fick komma med på ett hörn.

Hummersoppa, Flankstek med tomatsmör och vanilj & lakritspannacotta
2 portioner

Hummersoppa 6 propoints
Skal från en hummer
1 gul lök
1 spray olja
1 msk tomatpure
1 msk cognac
1/2 msk vermouth
3 vittpepparkorn
1 lagerblad
vatten

2 dl matlagningsgrädde
Salt & vitpeppar
Ev lite cayennepeppar, mer cognac & vermouth

4 oststänger a 5 gram. (köpte våra på coop, Tourinos, men tror dom kallades smör sticks)

Krossa hummerskal i en mortel.
Hacka lök och fräs i olja. Tillsätt hummerskal, tomatpure och cognac.
Täck med vatten och lägg i vitpeppar & lagerblad.
Låt sjuda ca 30 minuter. Sila. Låt buljongen sedan koka kraftigt till ca 1 dl fond återstår.
Tillsätt matlagningsgrädde, salt och ev mer cognac & vermouth. Låt koka ihop ca 5 minuter.

Servera den härliga soppan med oststänger.




Flankstek med tomatsmör 12 propoints
1 bit flankstek (ca 300 gram)
Tomatsmör.30 g rumsvarmt smör15 g marinerade soltorkade tomater
1/2 vitlöksklyfta
Flingsalt och nymalen svartpeppar

Finhacka tomaterna till smöret. Blanda samman med pressade vitlöksklyfta och rumsvarmt smör. Salta och peppra. 
Lägg upp på ett smörpapper och forma till en rulle, lägg i frysen fram till servering.

Potatis:
4 potatisar
Blandade örter, tex gräslök, persilja & timjan.
1 tsk oljasalt & svartpeppar

Skala potatisen och dela i bitar, ringla över lie olja, salta & peppra. Stek i ugn på teflonark i ca 25 minuter. Tillsätt hackade örter de sista 7 minuterna.

Salta & peppra flanksteken och stek ett par minuter på varje sida i het panna i lite fett , innertemp ca 58 grader,  låt vila ca 5 min i smörpapper innan man skär upp den i tunna skivor, tvärs över muskelfibrerna, annars blir det segt.Servera den stekta flanksteken med ungsrostad potatis, smör & tomatsallad.



Lakrits- & Vaniljpannacotta med Hallongrädde & Saltlakritsströssel 11 propoints
6 (små portioner)

5 dl vispgrädde
2,5 msk strösocker
0,5 msk lakritsgranulat
0,5 vaniljstång
2 gelatinblad

1 dl grädde
Hallonsylt

Krossad turkisk peppar.

1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten.

2. Dela vaniljstången och skrapa ur innanmätet. Värm detta, tillsammans med grädde, socker och lakritsgranulat i en tjockbottnad kastrull, låt det få ett uppkok och dra sedan från plattan.

3. Låt svalna något, krama ur gelatinbladen och rör ner i den varma grädden. Ställ ner att svalna helt i vattenbad.

4. Häll upp på mindre glasburkar eller skålar och ställ in i kylskåpet.

5. Vid servering; vispa grädde och blanda sedan med hallonsylt. Hur mkt hallonsylt du vill ha väljer du själv utifrån dina smaklökar.

Toppa med kross.


1 kommentar:

  1. Vilken trevlig musiksmak, Vince Neal är ju så cool! Tack också för en superbra blogg!

    //Anna-Sara

    SvaraRadera