tisdag 30 december 2014

Torskrygg med pocherat ägg & vittvinsås 12 propoints

Här kommer årets sista recept, och inget dumt sådant. Underbart gott med pocherat ägg till fisk.

Hoppas ni får en bra nyårsafton så ses vi nästa år med nya recept och en nystart. Lite många pinnar upp på vågen från semester & jul nu, men det åtgärdar vi snart.

Torskrygg med pocherat ägg & vittvinsås 12 propoints
2 port

300 g torskrygg
1 tsk salt

Vitvinssås:
1 1⁄2 schalottenlökar
1 tsk smör
1 dl vitt vin
1 1⁄2 dl fiskbuljong eller kycklingbuljong
1 1⁄2 dl matlagningsgrädde
salt
saften av 1⁄4 citron

Pocherade ägg:
2 ägg
vatten
1 msk ättiksprit 12%
salt

Till servering:
4 pressad potatis
Sockerärtor
Finhackad gräslök


Salta fiskfilerna runt om och låt rimma i kyl ca 1 tim.

Skala och finhacka löken. Fräs den på svag värme i lite smör utan att den tar färg. Tillsätt vin, buljong och grädde. Koka ihop tills ca hälften, ca 1 tim. Sila såsen och häll tillbaka i kastrullen. Smaka av med salt och citronsaft.

Koka upp vatten, ättiksprit och salt i en kastrull. Sänk värmen så att vattnet bara sjuder. Knäck ett ägg i taget i en kopp och låt det försiktigt glida ner i vattnet. När äggvitan stelnat efter 3-4 min är äggen färdiga. Lyft upp dem med en hålslev.

Koka upp ½ dl vatten i en låg, vid panna. Torka av fisken, lägg den i pannan och sjud på svag värme under lock ca 5 min.

Servera fisken med vitvinssås, ägg och pressad potatis. Garnera med kokta sockerärtor och gräslök.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar