måndag 10 november 2014

Julbak - bättre tidigt än inte alls. Lussebullar & Kokostoscakaka.

Hallå där.

Idag har jag ledig dag, så skönt. Passar på att baka inför jul eftersom vi reser bort innan & kommer hem först 22 december får man planera lite.

Mitt recept på Lussebullar har ni kanske sett tidigare men här kommer det igen. Gör små bullar så poängen inte blir så farligt per bulle.

Har också lagat en riktig kaloribomb, Kokostoscakaka. Detta recept fick jag från en kollega för många år sedan. Inte nått för oss viktväktare egentligen men alla mina läsare är ju faktiskt inte det så baka dessa, helt galet goda.

Förberedelserna inför julen fortsätter. Idag är det riktigt vintrigt & kallt och vacker ute och då passar vi på att baka lussebullar. Receptet kommer från min storasyster, tack Camilla och är de godaste Lussebullar jag vet, alla kategorier. Har gjort det jag kan för att göra dem smalare, men med bakning är det svårt.


Lussebullar ca 3 propoints styck
32 stycken

1 pkt saffran
2 1/2 dl mellanmjölk
25 gram jäst
50 gram margarin
1/4 tsk salt
1 1/2 dl socker
1 dl skållad finhackad sötmandel (ca 60 gram)
1/2 dl russin
8 1/2 dl Vetemjöl special
125 gram Kesella 1%

Uppvispat ägg
ca 1 msk Pärlsocker
Finhackad sötmandel


Skålla och finhacka  sötmandel .

Stöt saffranet med lite socker i en mortel.

Smula jäst i en degbunke.
Smält smör och tillsätt mjölk. Ljumma till 37 grader

Häll blandningen över jästen. Rör om så att jästen löser sig. Tillsätt saffran.

Blanda socker, salt, kesella, russin och sötmandel  och tillsätt till degspadet.

Tillsätt nästan allt mjöl och arbeta  snabbt ihop degen blank och smidig så den släpper från bunken. Tillsätt ev mer mjöl.

Låt jäsa under duk i 40 minuter.


Baka ut till ca  32 små kusar och lägg på plåtar. Garnera med russin. Låt jäsa övertäckta ca 40 minuter.

Pensla med uppvispat ägg och garnera med hackad sötmandel & pärlsocker. Grädda mitt i
ugnen på 225 grader i  ca 5-8 minuter.

Dessa blir så otroligt saftiga och goda.






Kokostoscakakor

Kaka:
4 ägg
6 dl socker
8 msk kakao
2 krm salt
2 tsk vaniljsocker
3 dl vetemjöl
180 gram avsvalnat smör

Glasyr:
1 påse kokosflingor (200 gram)
1 dl ljus sirap
2 dl socker
1 1/2 dl grädde
75 gram smör

Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret.
Vispa ägg & socker. Blanda i kakao, salt, vaniljsocker & vetemjöl. Blanda sist i det smälta avsvalnade smöret.
Bred ut kakan på en långpanna med bakplåtspapper. Grädda i 200 grader 15 minuter.

Gör under tiden glasyren i en kastrull. Blanda kokos, sirap, socker, grädde & smör och låt sjuda ca 5 minuter. När kakan är klar bred på glasyen & grädda ytterligare 10 minuter.

När kakan svalnat skär i önskade bitar.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar