söndag 19 januari 2014

Sunday dinner - Slottstek & fruktsallad 12 + 2 propoints

Idag har vi 2 familjer på på söndagsmiddag. Blir klassiskt med en söndagsstek & efter det en fruktsallad.

Eftersom vi gör två stekar var jag tvungen att låna in en extra stekgryta… men jag fick låna en gigantisk gryta istället som räckte till båda stekarna! Grymt bra!


Slottstek på kalv 12 propoints
8-10 portioner

Kalvstek 2 x 1kg
2 tsk milda culiness
2 tsk salt
2 krm peppar
2 lök
2 morötter
12 ansjovisfiléer + ansjovisspad
2 msk sirap
2 msk ättiksprit (12%)
2 lagerblad
12 kryddpepparkorn
10 vitpepparkorn
6 dl vatten
2,5 dl matlagningsgrädde max 15%
2 msk svartvinbärsgelé

Till redning
Burre manie
2 msk smör
2 msk mjöl

Blanda rumsvarmt smör med mjöl till en deg som sedan klickas i såsen för att reda av. Man använder så mycket man behöver.

Potatis
Brysselkål

Krydda stekarna med salt och peppar. Smält smör i stekgrytan och bryn köttet runt om. 
Skala och skär löken och morötter i bitar. Lägg ner i grytan tillsammans med lök, ansjovis+spad, sirap och ättika. Låt fräsa med 2 minuter. Tillsätt lagerblad, krydd- och vitpepparkorn och vatten.

Låt koka under lock på svag värme tills köttet är mört, ca 1-1 1/2 timme (innertemperatur 70 grader) Ös då och då med skyn. 
 Ta upp steken. Låt vila 10-15 minuter.  Sila ner skyn i en kastrull (bör vara 6 dl sky åtminstone, späd annars med mer vatten. Tillsätt grädde & resning till önskad tjocklek. Låt koka ca 5 minuter. Smaka av med lite gelé & ev ansjovisspad & soja.

Skär köttet i skivor. Servera med kokt potatis, kokt brysselkål, inlagd pressgurka och gélé.
Pressgurka 0 propoints
Tunnt skivad/hyvlad färsk gurka saltas och läggs under press i ca 30 min. Rör ihop en lag av 1 dl vatten, 1 msk ättiksprit och 2 msk sötningsmedel samt hackad persilja, Pressa ut saften och slå lagen över gurkan och låt dra till sig.


Fruktsallad med glass 2 propoints 
10 portioner

3 bananer
3 apelsiner
3 äppel
1 mango
Vindruvor
4 msk russin

Lättglass (1 dl per portion)

Tärna alla frukter och blanda med russin. Servera med glass.







2 kommentarer:

  1. Slottsstek by the book! Ansjovis och gelé är ett måste, precis som du har i receptet.
    Glöm inte det där jag har sagt om kokbok :-)

    SvaraRadera
  2. Bästa steken som finns ;)
    Finns så mycket kokböcker….jag har ju bloggen ;)

    SvaraRadera