Broccoli och blomkålsgratäng med kalkon & fänkål-och apelsin salsa 10 propoints
2 portioner
1/2 kg blomkål
250 g broccoli
180 gram strimlad kalkon
1/2 purjolök
1 1/2 msk matfett
3 msk vetemjöl
3 1/2 dl lättmjölk
1/2 tsk salt
1/2 krm peppar
1 dl riven ost max 11%
Sätt ugnen på 225ºC.
Skär blomkål, broccoli och purjolök i grova bitar. Koka dem mjuka i saltat vatten några minuter. Låt vattnet rinna av från grönsakerna. Lägg dem i en ugnssäker form & toppa med kalkon.
1/2 purjolök
1 1/2 msk matfett
3 msk vetemjöl
3 1/2 dl lättmjölk
1/2 tsk salt
1/2 krm peppar
1 dl riven ost max 11%
Sätt ugnen på 225ºC.
Skär blomkål, broccoli och purjolök i grova bitar. Koka dem mjuka i saltat vatten några minuter. Låt vattnet rinna av från grönsakerna. Lägg dem i en ugnssäker form & toppa med kalkon.
Smält matfettet i en kastrull och rör i vetemjölet. Tillsätt mjölken under vispning och låt såsen koka ca 5 minuter. Krydda såsen med salt och peppar och rör ner osten. Häll såsen över grönsakerna & kalkonen.
Sätt in formen mitt i ugnen och gratinera 5 - 10 minuter eller tills gratängen får lite färg.
Servera gratängen med salsa.
Salsa:
1/2 st fänkål, tunt skivad
1 st schalottenlökar, finhackade
1/2 apelsin, zest, filéer och saft
1 st äpple, tärnat
1 msk olivolja
Salt och svartpeppar att smaksätta med
Blanda fänkål, schalottenlök, äpple, apelsin, zest och saft i en skål. Smaksätt med olja, salt och peppar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar