söndag 3 mars 2013

Pilgrimsmusslor med citronette och pepparrot, Ankbröst med kryddkokt päron & madeirasås samt härliga fikon att avsluta med

En härlig hemma helg har vi och då passar det ju bäst med en härlig tre rätters meny då vi älskar att laga mat tillsammans.

Vi hade bestämt oss för att göra Anka idag & vad glada vi blev när vi hittade ett trevligt recept i dagens DN. Lite modifiering och så vips passar det en viktväktare.

Och vi fortsätter med lånade recept, till förrätt blev det pilgrimsmusslor enligt recept av Tommy Myllymäki och en dessert inspirerat av Taste by Louise.






Pilgrimsmusslor med citronette och pepparrot 5 propoints
4 portioner

12 st pilgrimsmusslor
1 st citron
0.5 st blomkålshuvud
1 kruka finhackad gräslök
0.5 st skalad gurka
50 g laxrom
25 g ärtskott
5 cm skalad pepparrot
1 nypa stevia
ca 1.5 dl olivolja
Salt & svartpeppar

Ta pilgrimmsmusslorna och spraya dem med lite olja. Salta & peppra.
Stek sedan musslorna, inte för många i taget, runt om på högkant. Musslorna ska få en sotad yta, dock bara på kanterna. Låt sedan musslorna vila fram till servering.

Skär fina kuber av grukan, lägg dem i en skål med lite salt på.

Blanda en citronett, skalet från citronen samt en del citronsaft och tre delar olivolja. Ca 3 msk saft och 9 msk olivolja. Även en nypa socker går i. Blanda runt och smaka av. Den ska inte vara söt, sockret balanserar syran. Dressingen kan göras mindre av, den går inte åt.

Blanda ner laxrommen i citronetten och den finhackade gräslöken.

Dela musslorna på mitten, salt och peppra och placera ut på tallrikar, sex halvor per person.

Placera ut grukkuberna och hyvla tunna tunna skivor av blomkål i små buketter och placera ut.

Rispa pepparroten med en sked och lägg på tallriken.

Droppa citronetten på rätten och avsluta med vackra skott. 


Det vackra upplägget är Fredriks verk!

 

Ankbröst med kryddkokt päron & madeirasås 13 propoints
6 portioner

2 ankbröst ca 800 gram. OBS! Med fettkappan bortskuret när man äter
1 tsk salt
1 krm nymald svartpeppar
2 krukor vattenkrasse

Päron
2 hårda päron
2 dl vatten
1 1/2 dl Stevia sötningsmedel
1/2 dl ättiksprit
5 kardemummafrön
5 enbär
5 kryddpepparkorn

Sås
1 liten gul lök
1 liten palsternacka
1-2 spray olja
1 dl torr madeira
2 dl hönsbuljong
1 1/2 dl vispgrädde
1 tsk salt

Tillbehör
8 stora potatisar
Salt
Peppar
2 spray olja

Börja med päronen. Skala kärna ur och skär päronen i klyftor. Koka upp vatten, stevia, ättika & kryddor i en kastrull. Lägg päronen i lagen och sjud ca 10 min eller tills de är mjuka. Låt klyftorna kallna i lagen.

Skala potatis och skär i stora stavar 1x1 cm. Lägg på teflonfolie. Spraya olja och salta & peppra. Stek i ugn ca 30 min.

Skala & hacka lök & palsternacka. Fräs hacket i olja i en kastrull ca 1 minut. Häll i madeira, buljong & grädde. Koka såsen ca 10 minuter. Mixa såsen slät med mixer och smaka av med salt.

Sätt ugnen på 150 grader. Skär ett rutmönster i ankbröstens fettkappa. Salta & peppra och lägg brösten i en stekpanna med fettkappan nedåt. Stek dem ca 3 min per sida och sedan in i ugnen i ca 15 min till en temperatur av 48 grader. Låt vila i folie i ca 10 minuter tills den når 58 grader.

Skär ankan i skivor och servera med päron, potatis, sås & sockerärtor.

( Tyvärr hade vi ingen krasse så för den skarpögde syns det att det är ärtskott istället)








Fikon med choklad och mascarpone 12 propoints
2 portioner

4 färska fikon
50 g mörk choklad, 70 %
2 msk vispgrädde
smör till formen
1 tsk flytande honung

125 g mascarponeost
1 tsk vaniljsocker


1. Sätt ugnen på 200 grader. Riv chokladen och blanda med grädden.

2. Skär ett kryss i toppen på fikonen och tryck i botten i så att de öppnar sig. Smöra en ugnsäker form eller tallrik och placera fikonen ovanpå.

3. Fyll fikonen med chokladkrämen och ringla över lite honung, baka av i cirka 10 minuter.

4. Blanda under tiden mascarponeosten med vaniljsocker och toppa ovanpå fikonen när de är klara. Servera direkt.







Det var gårdagens underbara meny. Idag gör vi som halva Sverige redan gjort, lång kok. Pulled pork.
Köttet står i ugnen precis som det kommer göra ca 5-7 timmar. Så vi hoppas det blir gott & värt väntan. Recept kommer på bloggen.
























Inga kommentarer:

Skicka en kommentar