Yakiniku 9 propoints
2 personer
300 gram lövbiff
1/2 purjolök, tvättad och strimlad
1msk sesamfrön
1 1/2 vitlöksklyftor, skalade och pressade eller finhackade
1/2 msk färsk ingefära, skalad och riven
1/4 dl mirin (en slags japansk söt risvinäger – finns oftast i vanliga affärer)
1/2 dl japansk soja
1 msk sesamolja
1/2 msk socker
2 spray olja
1 dl ris
1 1/2 vitlöksklyftor, skalade och pressade eller finhackade
1/2 msk färsk ingefära, skalad och riven
1/4 dl mirin (en slags japansk söt risvinäger – finns oftast i vanliga affärer)
1/2 dl japansk soja
1 msk sesamolja
1/2 msk socker
2 spray olja
1 dl ris
Broccoli
Börja med att sätta på för att koka riset och förbereda för de övriga tillbehören du valt.
Strimla köttet. Skiva/strimla purjolök.
Blanda ihop mirin, soja, vitlöken och ingefära, socker och sesamolja i en liten skål.
Rosta sesamfröna i en torr stekpanna tills de börjar ta färg. Lägg upp dem på ett fat eller i en skål så länge.
Det går fort att steka köttet så se till att dina tillbehör är så gott som klara att serveras när du börjar. Spraya oljan i en stekpanna. Hetta upp till ganska hög värme. Lägg i köttstrimlorna och fräs dem under konstant omrörning, lite som när man wokar. Ta inte allt kött på en gång, då får det ingen fin stekyta. Köttet ska bli ganska ordentligt stekt på utsidan men fortfarande vara lite rått i mitten så det inte blir torrt. Lägg det stekta köttet på ett fat vid sidan av medan du steker klart resten av köttet.
Dra ner värmen lite och lägg i även purjolöken, låt den fräsa så den precis blir mjuk. Lägg i köttet, häll på såsen och rör runt. Häll i hälften av sesamfröna precis när du tar det hela av värmen.
Strimla köttet. Skiva/strimla purjolök.
Blanda ihop mirin, soja, vitlöken och ingefära, socker och sesamolja i en liten skål.
Rosta sesamfröna i en torr stekpanna tills de börjar ta färg. Lägg upp dem på ett fat eller i en skål så länge.
Det går fort att steka köttet så se till att dina tillbehör är så gott som klara att serveras när du börjar. Spraya oljan i en stekpanna. Hetta upp till ganska hög värme. Lägg i köttstrimlorna och fräs dem under konstant omrörning, lite som när man wokar. Ta inte allt kött på en gång, då får det ingen fin stekyta. Köttet ska bli ganska ordentligt stekt på utsidan men fortfarande vara lite rått i mitten så det inte blir torrt. Lägg det stekta köttet på ett fat vid sidan av medan du steker klart resten av köttet.
Dra ner värmen lite och lägg i även purjolöken, låt den fräsa så den precis blir mjuk. Lägg i köttet, häll på såsen och rör runt. Häll i hälften av sesamfröna precis när du tar det hela av värmen.
Lägg upp direkt på tallrikar med ris eller i serveringsskålar. Toppa med resterande sesam frön. Servera direkt med broccoli.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar