Tisdag & härlig lax på menyn.
UGNSBAKAD LAX MED LIMEWOKADE GRÖNSAKER 12 propoints
2 portioner
2 st laxfilé i bitar a´125gram
salt, peppar
rivet skal av 1/2 lime
Dillsås:
1 dl crème fraîche 5%
1/2 tsk kycklingfond
1 msk hackad dill
salt, peppar
Ev lite vatten
Limewokade grönsaker:
100 g Vitkål
1/2 rödlök
75 g sockerärtor
1 tsk olja
salt, peppar
pressad saft av 1/4 lime
eventuellt 1/2 msk hackad persilja
1/2 rödlök
75 g sockerärtor
1 tsk olja
salt, peppar
pressad saft av 1/4 lime
eventuellt 1/2 msk hackad persilja
Potatispuré:
4 potatisar
ca 1 dl lättmjölk
1/2 msk smör
salt & peppar
Pure:
Skala och skär potatisen i mindre bitar och koka tills den är mjuk.
Häll av vattnet och lägg ner smör och mjölk och mosa till en puré. Smaka av med salt och peppar, ställ åt sidan.
Lax:
Skala och skär potatisen i mindre bitar och koka tills den är mjuk.
Häll av vattnet och lägg ner smör och mjölk och mosa till en puré. Smaka av med salt och peppar, ställ åt sidan.
Lax:
Torka av laxen och lägg i en ugnssäker form med teflon folie. Salta och peppra och riv över limeskal.
Sätt in formen i mitten av ugnen och baka laxen, 200 grader, ca 15 minuter. Laxen får inte bli torr. Lagom innertemp är 57 grader.
Sätt in formen i mitten av ugnen och baka laxen, 200 grader, ca 15 minuter. Laxen får inte bli torr. Lagom innertemp är 57 grader.
Sås:
Blanda crème fraiche, kycklingfond och hackad dill i en skål. Smaka av med salt och peppar. Såsen kan serveras antingen kall eller varm till laxen.
Grönsaker:
Strimla vitkålen fint med kniv. Skala och skär rödlöken i bitar. Skölj och skär sockerärtorna i sneda bitar.
Hetta upp en stor stekpanna med olja och woka vitkål och lök några minuter. Tillsätt sockerärtorna och vänd runt. Smaksätt med salt, peppar, limesaft.
Hetta upp en stor stekpanna med olja och woka vitkål och lök några minuter. Tillsätt sockerärtorna och vänd runt. Smaksätt med salt, peppar, limesaft.
Strö över persilja.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar