onsdag 25 februari 2015

Persiljejärpar 13 propoints

Idag är det husmanskost så det bara stänker om det. Trots att det är en sån klassisk rätt så har jag aldrig lagat det tidigare. Mycket mumsigt vill jag lova.

För övrigt är järpar ett roligt namn, eller?

Persiljejärpar 13 propoints
4 portioner

500 g nötfärs
1½ dl lättmjölk
1 dl ströbröd
1 dl finhackad persilja
1 riven gul lök
1 ägg
salt och peppar efter smak samt en liten nypa stevia
2 spray olja

Låt ströbrödet svälla i mjölken. Tillsätt färsen och blanda med salt och peppar. Blanda i ägget, persiljan och den rivna löken och en lite nypa stevia.
Forma ovala järpar. Olja en smord plåt och stek järparna i ca 25 min på 200 grader.

Vispa ur plåten med lite vatten, sila och använd till såsen!

Sås:
3 dl buljong (en blandning av urvispat stekspad & buljong från tärning)
1 dl matlagningsgrädde
1 msk vetemjöl
1 tsk soja,
2 tsk vinbärsgelé

Koka upp buljongen. Häll i grädden och låt puttra på svag värme. Vispa ut vetemjölet i lite vatten och häll i såsen i en jämn stråle under omrörning. Tillsätt soja, vinbärsgelé och smaka av med salt och peppar.

Servera järparna med kokt potatis, kokt broccoli och gräddsås.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar