Idag bjuder vi på lax med en riktigt smarrig sås, och varför inte ta ett glas vin till? Det är ju ändå lill lördag.
Lax med gräslökssås 13 propoints
2 portioner
4 potatis
Skala och hacka lök fint. Skala och hacka vitlök fint. Lägg i en kastrull tillsammans olja.
Fräs löken i ca 2 minuter. Tillsätt och rör ut mjölet. Fräs någon minut till. Tillsätt och rör ut mjölk, buljongtärning, vinäger samt grädde. Hacka gräslöken fint och tillsätt den.
Låt såsen koka på svag värme. Rör om då och då.
Servera laxen med sås tillsammans med pressad potatis och nån grönsak.
2 bitar laxfilé, ca 125 gram styck
1 krm salt
1/2 krm vit- eller svartpeppar
1 krm salt
1/2 krm vit- eller svartpeppar
Sås:
1 stor schalottenlök
1/2 klyfta vitlök
1 spray olja
1/2 msk vetemjöl
1 1/2 dl lättmjölk
1/2 dl matlagningsgrädde 15%
1/2 fiskbuljongtärning
1 msk vitvinsvinäger
1 krm salt
1/2 krm vit- eller svartpeppar
1/4 dl hackad gräslök
1/2 klyfta vitlök
1 spray olja
1/2 msk vetemjöl
1 1/2 dl lättmjölk
1/2 dl matlagningsgrädde 15%
1/2 fiskbuljongtärning
1 msk vitvinsvinäger
1 krm salt
1/2 krm vit- eller svartpeppar
1/4 dl hackad gräslök
4 potatis
Sätt ugnen på 150 grader & lägg laxen på en ugnsform med teflonfolie. Salta & peppra.
Stek i ca 15-20 minuter. Innertemp på 56 grader.
Koka potatis.
Fräs löken i ca 2 minuter. Tillsätt och rör ut mjölet. Fräs någon minut till. Tillsätt och rör ut mjölk, buljongtärning, vinäger samt grädde. Hacka gräslöken fint och tillsätt den.
Låt såsen koka på svag värme. Rör om då och då.
Pressa kokt potatis.
Servera laxen med sås tillsammans med pressad potatis och nån grönsak.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar