tisdag 18 november 2014

Helstekt fläskfilé med bacondoftande risoni och örtsås 13 propoints

Hallå där.

Hoppas allt är bra där ute? Själv har min nedräkning börjat, semestern börjar 6 december. Mot New orleans, Florida & kryss i karibien. Som vi längtar.

Men först lite ny mat. Laga & njut. Riktigt smarrigt.

Helstekt fläskfilé med bacondoftande risoni och örtsås 13 propoints
4 port

Helstekt fläskfilé
1 tsk salt
1msk smör (räknas ej)
1-2 krm svartpeppar, nymald
500 g fläskfilé

Örtsås
0,5 dl gräslök, hackad
1 dl vatten
1 msk konjak
1 st vitlöksklyfta, pressad
0,5 dl persilja, hackad
2 dl crème fraîche 15 %
1 msk dijonsenap
1 st grönsaksbuljongtärning
1 pkt kryddkrasse

Risoni
0,5 tsk salt
2 st tomater
0,5 dl persilja, hackad
1/2 gul paprika
1/2 pkt bacon, (70 g)
25 gram lök, rostad
2 dl risoni


Örtsås: 
Sätt ugnen på 150°. 
Lös buljongtärningen i vattnet. Tillsätt crème fraiche, senap, konjak och vitlök. Låt såsen sjuda 1 minut på svag värme.
Blanda ner gräslök, persilja och kryddkrasse. Ställ åt sidan och värm såsen före servering.

Fläskfilé: 
Putsa köttet och dela eventuellt filén i två bitar. Salta och peppra. Stek i smör runt om tills köttet fått fin färg. Lägg över i en ugnssäker form. Stek klart mitt i ugnen till 67° innertemperatur ca 40 min. Låt köttet vila övertäckt 10-15 min innan det skärs upp.

Risoni: 
Strimla och knaperstek baconet i en gryta. Låt det rinna av på hushållspapper.
Koka risoni enl anvisning på förpackningen.
Skär paprikan i mindre bitar. Klyfta tomaterna. Vänd ihop risoni, bacon, paprika, tomater, lök och persilja före servering. Smaka eventuellt av med salt.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar