söndag 9 december 2012

Lussebullar ca 3 propoints per bulle

Förberedelserna inför julen fortsätter. Idag är det riktigt vintrigt & kallt och vacker ute och då passar vi på att baka lussebullar. Receptet kommer från min storasyster, tack Camilla och är de godaste Lussebullar jag vet, alla kategorier. Har gjort det jag kan för att göra dem smalare, men med bakning är det svårt.





Lussebullar ca 3 propoints styck
32 stycken


1 pkt saffran
2 1/2 dl mellanmjölk
25 gram jäst
50 gram margarin
1/4 tsk salt
1 1/2 dl socker
1 dl skållad finhackad sötmandel (ca 60 gram)
1/2 dl russin
8 1/2 dl Vetemjöl special
125 gram Kesella 1%

Uppvispat ägg
ca 1 msk Pärlsocker
Finhackad sötmandel


Skålla och finhacka  sötmandel .

Stöt saffranet med lite socker i en mortel.

Smula jäst i en degbunke.
Smält smör och tillsätt mjölk. Ljumma till 37 grader

Häll blandningen över jästen. Rör om så att jästen löser sig. Tillsätt saffran.

Blanda socker, salt, kesella, russin och sötmandel  och tillsätt till degspadet.

Tillsätt nästan allt mjöl och arbeta  snabbt ihop degen blank och smidig så den släpper från bunken. Tillsätt ev mer mjöl.

Låt jäsa under duk i 40 minuter.

Baka ut till ca  32 små kusar och lägg på plåtar. Garnera med russin. Låt jäsa övertäckta ca 40 minuter.

Pensla med uppvispat ägg och garnera med hackad sötmandel & pärlsocker. Grädda mitt i
ugnen på 225 grader i  ca 6 1/2 minuter.

Dessa blir så otroligt saftiga och goda och trots att man inte gör dem så stora så är dom tillräckligt stora så man inte blir förbannad. Baka och njut trots att du är Viktväktare.







Over & out!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar