söndag 23 juni 2013

Midsommarfirande!

Midsommar firades hemma hos oss i år. En härlig sillunch med snaps & sånger intogs såklart. Sen blev det tipspromenad med efterföljande kaffe & tårta.

Lite kubb hanns oxå med. En riktigt klassisk svensk midsommar. På kvällen blev det grillat & nattsudd. Vi var lite trötta igår helt klart.


Ostpaj 8 propoints
6 portioner

Färdig pajdeg - Maizena
200 gram Brännvinsost max 17%
2 ägg
2 1/2 dl mellanmjölk
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar

Rör ihop pajdegen och platta ut i en låg pajform ca 28 cm i diameter.
Riv ost grovt, blanda med uppvispat ägg, mjölk & kryddor.
Häll i pajformen och grädda i ugn på 200 grader ca 35 minuter. Sista 10 minuterna kan det va bra att lägga lite folie över så det inte bränns.


Ostpaj






Inlagd sill  6 bitar - 2 propoints

En burk Abba Inläggningssill
0.5 dl ättiksprit (12%)
2 dl strösocker
1.5 dl vatten
1 lagerblad
5 st kryddnejlikor
2 tsk krossad kryddpeppar
0.5 tsk krossad vitpeppar
1 rödlök


Koka en lag av ättikssprit, vatten, strösocker, lagerblad samt kryddor.
Låt lagen svalna till kylskåpskall temperatur.
Skölj filéerna och skär dem i bitar.
Varva sillen med 1 skivad rödlök och häll på lagen, (det är viktigt att lagen täcker sillen).
Låt den inlagda sillen stå 1-2 dygn i kylen innan servering. Kolla om du eventuellt behöver tillsätta mer socker.


Inlagd sill



Pavlova tårta 5 propoints
8 portioner

4 äggvitor
2 1/2 dl socker
1 nypa salt
1 tsk citronsaft
1 msk majzena
1 tsk vaniljsocker
2 1/2 dl vaniljvisp 12%
Frukt & bär
Citronmeliss

Sätt ugnen på 225°C.
Vispa äggvitor och salt till hårt skum. Tillsätt sockret lite i taget under vispning. Vispa tills smeten är hård. Vipsa sedan i majsstärkelse, vaniljsocker och citron.

Bred/spritsa ut smeten på ett bakplåtspapper, ca 25 cm i diameter. Gör en liten fördjupning i mitten för fyllningen.

Sätt in formen i nedre delen av ugnen. Sänk ugnstemeraturen till 100 grader. Grädda ca 1 1/2 timme. Stäng av värmen och låt marängen stå kvar tills ugnen svalnat.

Vispa vaniljvispen och lägg på marängen. Toppa med olika sorters frukt & bär & citronmeliss.





Midsommarbuffe

S.O.S - smör, ost & sill

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar