Vi har ju en riktigt mysig hemma helg så vi stog i köket halva kvällen igår och lagade en härlig 3 rätters meny. Varmrätten var lite jobbig, många moment helt klart men gott blev det. Mycket poäng men det får man ta ibland. Såsen var en höjdare så den rekommenderar jag er att testa till fisk.
Förrätten blev en soppa, gjorde lite extra så vi har två portioner i frysen också.
Jordärtskockssoppa 3 propoints
4 portioner
4 Jordärtskockor
1 potatis
1 scharlottenlök
1 liten klyfta vitlök
1 1/2 dl matlagningsgrädde 15%milda extra 4%
4 dl vatten
1 kycklingbuljong tärning
1 dl vitt vin
Salt, peppar & tryffelolja
1 tsk olja
Skala rotsaker och skär i grova bitar. Hacka scharlottenlök fint.
Fräs lök mjuk och tillsätt rotsaker. Häll på vatten, vin och buljong. Låt koka tills rotsakerna är mjuka, ca 15 min.
Mixa soppan slät med en stavmixer. Häll på grädde och koka ihop. Krydda. Tillsätt några droppar tryffelolja på slutet.
Nu till Varmrätten, det var en jäkla massa moment men det blev gott
Rödtungafilé med vermouthsås & palsternackspure - antagligen en hel del points
2 portioner
400 g rödtungafilé Salt & vitpeppar2 dl torrt vitt vin 1 ½ gul lök2 dl vatten
1 morot, skivad Ett par kvistar persilja 1 st fiskbuljongtärning Vermouth från champinjonerna (kan tillsättas mer ifall det behövs) Vitt vin från fisken (kan tillsättas mera efter smak i fall det behövs) 1 dl mellangrädde 1 msk smör 0.5 msk vetemjöl
SparrisNoilly Prat-champinjoner100 g färska champinjoner 1 dl torr vermouth, Noilly Prat
Salt & vitpeppar
Milda culiness
Dela svampen i bitar och koka i vermouth ca 5 minuter. Inför servering stek i smör och salta & peppra.
Purjolök
1/2 Purjolök
4 Körsbärstomater
1/2 dl vitt vin
2 dl vatten
Salt & peppar
Milda culiness
Skiva purjon och koka mjuk i vatten & vin.
Inför servering fräs den med lite milda i en stekpanna och tillsätt urkärnade tomater i bitar på slutet. Salta & peppra
Potatis- och palsternackspuré2 potatisar 2 st palsternackor 3 tsk milda culiness 1/4 dl matlagningsgrädde 1/4 dl mini mjölk Salt Vitpeppar
Räkor (ca 10 st på varje tallrik)
Putsa fiskfilén och salta, peppra och lägg filéerna ihoprullade i en smord ugnssäker form. Lägg på 1/2 hackad lök och häll i vitt vin i formen och täck med smörpapper.
Förbered svampen & purjolöken.
Börja sedan med purén. Skala och dela potatisarna och palsternackorna i bitar. Koka i lättsaltat vatten tills de är mjuka (ca 15 minuter). Värm upp grädde och mjölk i en kastrull.
Häll av vattnet av potatisarna och palsternacksbitarna. Stöt eller kör med mixerstav och tillsätt varm mjölk, grädde och smör. Smaka av med salt och peppar. Denna kan förberedas och bara värmas upp vid servering.
Förbered såsen genom att koka lök, morot och persilja i 2 dl vatten i 10 minuter under lock. Ta upp grönsakerna, tillsätt buljongtärning och vermouth efter tycke & smak från champinjonerna. Tillsätt grädde. Rör ihop smör och mjöl till en kula till redningen. Red såsen efter tycke och smak. När fisken är klar tillsätt ca 1 dl av vinet från fisken. Salta & peppra.
Värm ugnen på 200 grader och ugnskoka fisken inför serveringen, 16-20 minuter i nedre delen av ugnen.
Vid servering värm upp purjolöken och lägg på tallriken, toppa med fisk. Lägg en ordentlig klick puré på varje tallrik. Garnera med stekta champinjoner, räkor & kokt sparris. Toppa med den smarriga såsen.
Desserten berättar jag mer om nästa vecka, den blev nämligen så god så den ska vi bjuda våra gäster på nästa helg.
Idag så blir det nån gryta med fläskfilé, får se vem som står vid spisen ikväll, jag eller maken. Men kommer säkert blogga om den då det är såååå roligt på nya datorn.
Glöm inte att läsa underbara bloggen, Fredrik Backman, karln är fullkomligt galen. Älskar speciellt detta inlägg.
Over & out!
Mac är en fantastisk maskin =) Jag köpte ju en i somras.. Och det är lätt att lära sig men visst känns det konstigt i början.. Och inte tala om när man sätter sig vid en vanlig pc..
SvaraRaderaSer smarrigt ut i vanlig ordning..
Ha nu en fin söndag och hälsa maken..
Kram Mia