tisdag 14 oktober 2014

Små parmesanbiffar med lingonsås, vitkålsallad och kokt potatis 14 propoints

Hallå på er,

Nu är jag åter tillbaka efter en härlig weekend med maken i Istanbul. Kan varmt rekommenderas även om jag inte tycker dom är så bra på mat, turkiska köket är inte min grej.

Men det är det svenska & här kommer ett riktigt husmanskost recept. Underbara biffar, med god sås och fräsch sallad. Vitkålen är ju så billig nu så det gäller att passa på.

Små parmesanbiffar med lingonsås, vitkålsallad och kokt potatis 14 propoints
4 portioner

8 st potatis
500 gram nötfärs
1 dl riven parmesanost, eller västerbottensost går bra
1 st gul lök
1 st vitlöksklyfta
1 st ägg
1 tsk salt & 1/2 tsk svartpeppar
1 spray olja till stekning

2,5 dl matlagningsgrädde 15%
2 msk skånsk stark senap
1 tsk kinesisk soja
1 msk lingonsylt
Salt och svartpeppar

Sallad
300 gram vitkål
125 gram morötter
1 bit purjolök
1/2 msk olja
0,25 dl vit balsamvinäger
0,5 msk honung
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar

Sätt ugnen på 175 grader och skala och koka potatis.

Blanda nötfärsen med parmesanost, finhackad gul lök, 1 pressad vitlöksklyfta, senap, ägg, 1 tsk salt och ½ tsk svartpeppar. Forma ca 8 st små biffar och stek dem i en varm panna i lite olja tills de har fått fin gyllenbrun stekyta. Lägg över biffarna i en ugns form och sätt in i ugnen ca 10 min.

Häll 2 ½ dl grädde i pannan och krydda med 1-2 tsk soja. Koka ner såsen en aning och smaka av med 1 msk lingonsylt och lite salt och svartpeppar.

Strimla vitkål och lök. Riv morötter. Blanda allt i en stor skål. Blanda ihop olja, vit balsamvinäger, honung, salt och svartpeppar och slå över salladen. Blanda runt ordentligt

Servera biffarna tillsammans med kokt potatis, lingonsås och sallad.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar