tisdag 25 juni 2013

Kycklingsouvlaki med rostad potatis, tzatsiki & sallad 10 propoints


Idag är det så varmt & skönt ute. Blir grillning såklart.


Kycklingsouvlaki med rostad potatis, tzatsiki & sallad 10 propoints
2 port

Kycklingsouvlaki
300 g kycklingfilé
1 1/5 msk olja
1 msk citronsaft
1 vitlöksklyfta
1 tsk oregano
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar

Rostad potatis
4 färskpotatis
1 spray olja
Salt & peppar

Skrubba potatisen och dela i bitar & lägg på teflon. Krydda och stek i ugnen ca 25 minuter på 225 grader

Sallad
50 g mix sallad
30 g fetaost max 10%
Sockerärtor
Röd lök
Tomater
Gurka

Tzatziki:
1/4 gurka
1 dl turkisk eller grekisk yoghurt
1/2 vitlöksklyfta
Salt

Skär kycklingen i tärningar. Blanda ihop resterande ingredienser till souvlakin till en marinad och lägg kycklingen i denna. Marinera ett par timmar eller över natten.

Fortsätt med tzatzikin. Riv gurkan grovt och pressa ur vattnet. Blanda med yoghurten, pressad vitlök och lite salt.

Fixa potatisen & salladen.

Trä upp den marinerade kycklingen på blötlagda grillspett. Stek eller grilla tills kycklingen är genomstekt, ca 5 min.

Tips!! Om du låter köttet rinna av och inte penslar det under grillning behöver man inte räkna poängen!

Ät & njut!





söndag 23 juni 2013

Pulled pork med picklad rödlök & cole slaw 14 propoints


Åh så skönt att vakna pigg, till skillnad från gårdagen. Vi har fått mycket uträttat idag. Kastade in lite kött i ugnen efter frukost, långkok idag... Pulled pork.

Sen var vi iväg och handlade lite grejer till badrummet. Klippte häcken. Och sen en kopp kaffe. Solen tittade fra så det blev nån timme på solstolen också.

Nu är det bara två veckor kvar till semestern, men vem räknar ;)

Pulled pork is a form of barbecue in which pork, usually shoulder cut (sometimes referred to as Boston butt) or mixed cuts, is cooked using a slow cook method. With these extended times at low temperatures, the meat becomes tender enough that it can be "pulled", or easily broken into individual pieces.

Pulled pork med picklad rödlök & cole slaw 14 propoints

Cole slaw 1 propoints
8 portioner

600 gram vitkål
2 morötter
1 1/2 rödlök
2 dl fraiche 5%
4 msk lättmajonnäs
Salt
Svartpeppar
Cayennepeppar
Worscestershire sauce

Strimla kål, morötter & lök tunt. Blanda med majonnäs, fraiche & kryddor. Låt stå och dra, gärna ett dygn.


Picklad rödlök 1 propoints
 1 rödlök
1-2-3 lag (1,5 dl vatten, 1 dl socker & 1/2 dl ättika)
Koka lagen. Strimla rödlök. Slå den varma lagen över löken & ställ kallt ett par timmar före servering.


Picklad rödlök - galet gott!



Pulled pork 12 propoints (räkna bara hälften av såsen då man inte använder allt)
5 portioner

1,2 kg fläskkarre i bit
2 dl rökig Barbequesås
2 dl vatten
2 msk kalvfond
2 gul lök
2 vitlöksklyftor
Valfri rub - kryddmix
Salt

Gnid in köttet med rub & salt. Lägg i en ugnstålig stekgryta. Blanda barbequesås, vatten & fond och häll över köttet. Klyfta lök & vitlök och lägg i grytan. Lägg lock på grytan och ställ in i ugn på 125 grader. Stek i ca 4-5 timmar. Köttet är klart när det faller sönder när man drar i sär det med gaffel.

När köttet är klart drar man isär köttet, blandar det med lite av såsen och serverar med picklad rödlök, cole slaw & grönsaker. Gott även med tortilla bröd till men glöm inte räkna points på det också.












Midsommarfirande!

Midsommar firades hemma hos oss i år. En härlig sillunch med snaps & sånger intogs såklart. Sen blev det tipspromenad med efterföljande kaffe & tårta.

Lite kubb hanns oxå med. En riktigt klassisk svensk midsommar. På kvällen blev det grillat & nattsudd. Vi var lite trötta igår helt klart.


Ostpaj 8 propoints
6 portioner

Färdig pajdeg - Maizena
200 gram Brännvinsost max 17%
2 ägg
2 1/2 dl mellanmjölk
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar

Rör ihop pajdegen och platta ut i en låg pajform ca 28 cm i diameter.
Riv ost grovt, blanda med uppvispat ägg, mjölk & kryddor.
Häll i pajformen och grädda i ugn på 200 grader ca 35 minuter. Sista 10 minuterna kan det va bra att lägga lite folie över så det inte bränns.


Ostpaj






Inlagd sill  6 bitar - 2 propoints

En burk Abba Inläggningssill
0.5 dl ättiksprit (12%)
2 dl strösocker
1.5 dl vatten
1 lagerblad
5 st kryddnejlikor
2 tsk krossad kryddpeppar
0.5 tsk krossad vitpeppar
1 rödlök


Koka en lag av ättikssprit, vatten, strösocker, lagerblad samt kryddor.
Låt lagen svalna till kylskåpskall temperatur.
Skölj filéerna och skär dem i bitar.
Varva sillen med 1 skivad rödlök och häll på lagen, (det är viktigt att lagen täcker sillen).
Låt den inlagda sillen stå 1-2 dygn i kylen innan servering. Kolla om du eventuellt behöver tillsätta mer socker.


Inlagd sill



Pavlova tårta 5 propoints
8 portioner

4 äggvitor
2 1/2 dl socker
1 nypa salt
1 tsk citronsaft
1 msk majzena
1 tsk vaniljsocker
2 1/2 dl vaniljvisp 12%
Frukt & bär
Citronmeliss

Sätt ugnen på 225°C.
Vispa äggvitor och salt till hårt skum. Tillsätt sockret lite i taget under vispning. Vispa tills smeten är hård. Vipsa sedan i majsstärkelse, vaniljsocker och citron.

Bred/spritsa ut smeten på ett bakplåtspapper, ca 25 cm i diameter. Gör en liten fördjupning i mitten för fyllningen.

Sätt in formen i nedre delen av ugnen. Sänk ugnstemeraturen till 100 grader. Grädda ca 1 1/2 timme. Stäng av värmen och låt marängen stå kvar tills ugnen svalnat.

Vispa vaniljvispen och lägg på marängen. Toppa med olika sorters frukt & bär & citronmeliss.





Midsommarbuffe

S.O.S - smör, ost & sill

söndag 16 juni 2013

3 veckor kvar till semester

Igår hade vi tillsammans med grannen en liten sommarfest. Hur trevligt som helst. Vi var väl ca 30 personer som njöt av det fina vädret, grillade och badade jazzuci, helt galet, tror vi var 11 som mest i jazzucin.

Blev ganska så sent så idag är man lite trött, men jag mår oförskämt bra.

Nu sitter jag och drömmer mig bort, om 3 veckor är det semester och vid den här tiden då befinner vi oss i Thailand.

Vi börjar vår 3 veckors trip med 3 nätter i Bangkok på Dream hotel. Det första vi ska göra är att avnjuta en härlig söndagsbrunch på Four seasons, den är nog kändast i Bangkok. Man betalar en rejäl slant men sen är det free flowing av allt, dvs skaldjur, pasta, lax, grönsaker, deserter, champagne, vin, öl mm.
Kommer bli kanon det!



Sen drar vi vidare till Ko Samui med flyg och direkt med båt till Ko Phangan. Här ska vi först bo 6 nätter på party stranden Haad rin, på hotell Palita Lodge. Har inte bott här tidigare men hoppas det ska vara ok standard trots allt.



Efter lite party så drar vi vidare norr på Ko Phangan till Thong nai pan noi beach och Santhiya resort. Här blir det äntligen lite lyx i 4 nätter & vila upp sig. Har fått en mycket bra deal genom jobbet och kommer testa två olika rumstyper, Supreme deluxe pool access room & en Hideaway pool villa suite.



Efter det blir det över till Koh Tao, ska bli superkul eftersom varken jag eller Fredrik varit där tidigare. Bor riktigt budget på Wind beach resort, hoppas det blir bra. Dom har en nybyggd pool i alla fall.





Vi avslutar våra tre veckor med tre nätter på Ko Samui, på Chaweng garden beach resort. Lite roligt att när vi var här för ca 4 år sedan så var vi på Samui på min födelsedag & det blir samma sak nu. Då får vi försöka slå klackarna i taket. Sist mådde inte jag så bra då.


Efter dessa tre veckor tror jag vi är nöjda & glada och redo att åka tillbaka till Sverige igen.

Har någon sett eller bott på något av hotellen vi ska bo på får ni gärna lämna era kommentarer, positiva som negativa!

Nu tror jag det blir en powernap i soffan.

Over & out!








torsdag 13 juni 2013

Fransk kycklingpanna 9 propoints

Jobbat sent idag & det är ju inte så kul men det som är härligt är att då lagar maken god middag. Idag svängde han ihop det här.


Fransk kycklingpanna 9 propoints
2 portioner

300 gram kycklingfilé
1 burk champinjoner
1/2 dl fraiche 5%
1 dl lättmjölk
1/2 dl vatten
1 tsk fransk senap
Dragon
Vitlökspulver
5 peppers
Kycklingbuljong
Vittvinsvinäger

4 potatisar
1 gul lök
1 tsk olja

Hackad persilja

Skala & skiva potatis. Skiva lök. Lägg på teflon och spraya med lite olja. Salta & peppra. In i ugn 225 grader i ca 25 minuter.

Tärna kycklingen i bitar och stek i lite olja. Tillsätt champinjoner. Häll på fraîche, mjölk & vatten. Koka ihop allt. Smaksätt med buljong, senap vinäger & kryddor.

Servera med den råstekta potatisen & toppa med hackad persilja.


Smaklig spis!




onsdag 12 juni 2013

Grillad lax i foliepaket 13 propoints

Hej bloggisar,

Dåligt med recept på blogggen på sistone va? Mmmm blir så ibland. Men idag ska ni få ett nytt härligt grillrecept att testa. Mycket gott blev det.

Grillad lax i foliepaket 13 propoints
2 portioner

2 tomater
1/4 purjolök
1 tsk torkad oregano
50 g fetaost max 10%
2 portionsbitar lax (à 150 g)
2 folieark
salt & vitpeppar
1 msk olivolja
1/2 citron

4 potatis

Skär tomaterna i tärningar. Ansa, skölj och skiva purjolöken. Smula fetaosten.

Lägg laxbitarna på foliearken, krydda med salt och peppar. Fördela tomater, purjolök, oregano och fetaost på laxen. 
Ringla över olivolja, saft från citronen och krydda med salt och peppar.

Lägg paketet på grillen ca 20 minuter.


Servera fisken med kokt färskpotatis, lite hackad persilja och sallad.

Smaskens!





måndag 10 juni 2013

Barcelona 5-9 juni

I helgen var jag och Fredrik på en härlig resa till Barcelona.

Mycket sol, mycket mat & mycket roligt har vi haft för oss. Här kommer ett smakprov av smått och gott samt lite restaurangtips. Som vanligt är det inte "Viktväktar" Cissi som varit på semester. Hon är tillbaka nu när det är måndag och vardag.

Först bodde vi 2 nätter på Barnys Orientals.

Vårt rum mot gatan.
Utsikten från balkongen

Hotellet har ett perfekt läge i Born mitt bland massa goda tapas restauranger. Ett rum kostar 105EUR per natt och då bjuder hotellet på obegränsad tillgång på vatten som finns i kylskåp i korridoren. Lite lyhört men ligger verkligen perfekt till.



Första kvällen åt vi middag på restaurangen nästan vägg i vägg, Taller de Tapas, Här har jag ätit förut och det är alltid ett säkert kort. De har restauranger på ett par olika ställen i Barcelona. Kan varmt rekommendera deras Choricitos a la sidra (Sizzling chorizos braised in Asturias cider). Galet gott.




Chorizo




Padrones

Crema catalana

Första heldagen blev en kompott av gott & blandat. Givetvis en sväng på stranden. Var riktigt härligt väder.



På kvällen hade vi bokat bord på Comerc 24. Där avnjöt vi en avsmakningsmeny som var grymt bra, och till ett trevligt pris också 84EUR per person. Då är det extra lyxigt.

















Efter middagen var vi riktigt trötta så det blev att gå och lägga sig tidigt.

Ny dag & nytt hotell. Flyttade oss till ett annat område av Barcelona, Eixample. Nära shopping & lite exklusivare. Här checkade vi in på Mandarin oriental, hade vunnit två
nätter där via jobbet. Mycket bra hotell, och vilken service!




Lite sightseeing & lunch hann vi oxå med.



Bästa tapas i stada, Cerveceria Catalana. Man fick köa 30-40 min för ett bord på lunchen men det var det värt.


En ny passion - Clara, dvs ljust öl och citronsoda! Så gott!
På kvällen åt vi på en köttrestaurang & efter en smärre matkoma drog vi till Chupitos bar, galet roligt ställe som endast serverar shots i alla dess former, många med eld som synes!




Frukost på Mandarin, med Mimosa såklart!





Sista kvällen ville vi boka bord på Paco Meralgo som vi hört mycket gott om. Tyvärr var de fullbokade så vi gick dit vid öppning och hängde på låset. Fick ett bord i baren, och det är nästan trevligare. Plocka in en flaska Cava och beställ in den ena tapas rätten efter den andra. Det här var grymt bra, ett måste om ni besöker Barcelona.

En tidig kväll i säng blev det inför hemresedagen. Tackar Barcelona för en härlig weekend i matens tecken. Kan erkänna att det inte var såååååå kul att väga in sig i morse. Nya friska tag!






tisdag 4 juni 2013

Fylld fläskfile med härlig sallad 10 propoints

Idag blir det ett litet recept till alla er som trodde att jag gått och dött eller nått. Har helt enkelt haft fullt upp med diverse roliga saker. Och imorgon drar jag med maken till Barcelona för lite mys! Så det blir tyst på bloggen resten av veckan.

Bästa med att äta fläskfile är att man får äta hur mycket man vill för 5 propoints, så kallat duoval. Så det är köttet som står för de flesta poängen idag.

Fylld fläskfilé med härlig sallad 10 propoints
2 portioner

500 gram fläskfilé (fett bortskuret)
4 skivor rökt skinka
50 gram creme bonjour gräslök
2 soltorkade tomater, avrunna
Basilika
Persilja

Sallad efter tycke och smak
30 gram fetaost max 10%
1/2 liten avocado

Putsa fläskfilén och skär ett snitt längs med file´n men ej helt igenom. Fläk upp den och lägg lite plst över och banka ut den.

Salta & peppra. Bre ut osten över filén. Hacka örterna och strö över. Hacka soltorkad tomat och fördela över och toppa med skinkskivorna. Rulla ihop filén till en rulle och fäst kanterna med tandpetare.

Stek i ugnen ca 25 min på 200 grader tills den är klar.

Servera med en god sallad.






PS! Var på möhippa i helgen & där fick vi köra army military training, satan vad jobbigt. Han tvingade oss till och med att bada. Wet look!